Casele de schimb vor fi obligate sa prezinte cursurile valutare intr-o forma care sa nu induca in eroare consumatorii, care vor avea posibilitatea sa solicitea anularea unei tranzactii daca rata din formularul de schimb valutar difera de cea afisata, potrivit unui proiect al ANPC. „Informatiile (privind cursul de schimb – n.r.) afisate in interior trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exterior”, se arata intr-un proiect al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care va inlocui Ordinul presedintelui ANPC numarul 448 din 2009, privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar.
Autoritatea vrea sa dea dreptul consumatorilor, in cazul in care acestia constata ca pe formularul de acceptare a tranzactiei este trecut un alt curs de schimb valutar decat cel afisat pe panoul/suportul
exterior/interior, ulterior efectuarii operatiunii, sa solicite, in scris, operatorului economic anularea tranzactiei, in termen de 24 de ore.
ANPC mentine in noul ordin prevederea potrivit careia cursurile de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru cele de cumparare trebuie inscrise pe un panou unic, intr-o culoare contrastanta fata de fondul acestuia, iar afisarea oricaror altor informatii pe panoul unic sau afisarea altor panouri este interzisa. Casele de schimb trebuie in continuare sa afiseze informatiile pe un panou si suport monocolor, fara degradeuri ori alte insemne grafice sau culori.
Totodata, Autoritatea va introduce noi prevederi care sa cuprinda si problemele ridicate de catre consumatori de la 15 iulie 2009, cand a intrat in vigoare a Ordinul 448. „In interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru cele de cumparare vor fi inscrise pe un suport unic, pagina format A4. (…) Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi este interzisa”, potrivit proiectului de ordin.
In plus, marimea fontului utilizat pe suportul unic, la afisarea in interiorul casei de schimb valutar a cursurilor este Times New Roman 20 Bold. „Afisarea se face in campul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia”, se spune in proiectul ANPC.
In cadrul referatului intocmit de Serviciul Produse si Servicii Financiare din cadrul Directiei Supraveghere Servicii si Produse a ANPC pentru a justifica noul proiect se arata ca s-a constat ca modul de amplasare a panourilor inducea in eroare consumatorii.
ANPC a constat in urma verificarilor agentilor economici ca, de exemplu, pe panoul exterior nu existau doua coloane pentru operatiunile de cumparare si vanzare, acestea fiind asezate pe un singur rand, ca panoul exterior era situat dupa usa de la intrarea intr-un magazin, ca panourile de informare privind schimbul valutar din interior si exterior sunt diferite sau ca nu se respecta marimea literelor si distanta dintre cuvinte, dintre cifre.
De asemenea, operatorii caselor de schimb vor fi obligati ca formularul de acceptare a tranzactiei sa fie scris pe o pagina format A4, vizibil si lizibil, iar literele si cifrele sa aiba marimea de 12
puncte tipografice, negru pe fond alb, dar si sa cuprinda obligatoriu informatii si privind cursul valutar, precum si stampila operatorului economic.
Potrivit Ordinului 448 din 2009, formularul de acceptare a tranzactiei trebuie sa fie scris pe o singura pagina format A5, iar literele sa aiba marimea minima de 10 puncte tipografice. „Consumatorul completeaza personal formularul de acceptare a tranzactiei la rubrica «suma tranzactionata» si «cursul valutar», asa cum este acesta mentionat pe panoul/suportul de afisare a cursurilor valutare, urmand ca operatorul de la ghiseul de schimb valutar sa completeze celelalte rubrici inclusiv sa calculeze si sa completeze rubrica «suma primita», semnand si stampiland formularul. Consumatorul, dupa ce verifica daca formularul poarta stampila operatorului economic, semnatura lucratorului de la ghiseu si suma pe care urmeaza sa o primeasca, semneaza formularul de acceptare a tranzactiei, pastrand un exemplar al acestuia”, se arata in proiectul de ordin al ANPC.
Printre neregulile constate de ANPC in urma verificarilor se numara ca formularul de acceptare a tranzactiei avea dimensiuni mai mici de A5, ca cifrele erau mai reduse decat cele prevazute in lege sau ca nu cuprindea toate rubricile prevazute de ordin.