Poliția Româna spune ca în agricultura salajeana se folosesc substanțe toxice. Polițiștii români au avut o acțiune comuna în județele Alba, Bistrița-Nasaud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Salaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Vrancea, pentru a indisponibiliza astfel de substanțe. Pâna luna trecuta, polițiștii au indisponibilizat peste 3.500 de kilograme și 3.720 de litri de substanțe toxice folosite pentru protecția plantelor, în urma unei acțiuni desfașurate în cele 18 județe menționate.
Poliția Româna mai spune ca în perioada 4 aprilie – 3 iunie, Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a coordonat o acțiune la nivel național, pentru verificarea respectarii prevederilor legale de catre agenții economici înregistrați sau autorizați sa efectueze operațiuni cu produse de protecție a plantelor. Polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, cu sprijinul unitaților fitosanitare, Garzii de Mediu și al inspectoratelor teritoriale de munca, au efectuat verificari și controale la 774 de agenți economici care efectueaza operațiuni cu acest tip de produse, o parte din ei fiind din județul Salaj. În urma activitaților desfașurate, au fost constatate 91 de infracțiuni, dintre care 73 prevazute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, 14 prevazute de Codul Penal și 4 la alte legi speciale. Pentru comiterea acestor fapte, polițiștii cerceteaza 68 de persoane. De asemenea, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 261.700 de lei. stop_coloana

Scandalul îngrașamintelor contrafacute din Salaj
Pe piața îngrașamintelor agricole din Salaj este scandal dupa perchezițiile facute pe 20 aprilie, la șase firme și la domiciliul unei persoane de pe raza județului, în urma suspiciunilor ca se vând îngrașaminte contrafacute. În total, în noua județe din țara au fost facute 23 de descinderi care vizau o adevarata mafie a îngrașamintelor contrafacute, din care constatam ca aproape o treime (șapte) au avut loc în Salaj. Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, de unde au pornit investigațiile, ne-a oferit mai multe detalii despre caz.
“În urma activitaților, au fost identificate și ridicate în vederea indisponibilizarii 24,15 tone de îngrașamânt chimic despre care exista suspiciunea ca ar fi contrafacut, în valoare de peste 43.000 de lei, documente, precum și 11.950 de lei și 285 de euro. Doua persoane au fost conduse la secție pentru audieri, însa nu au fost reținute”, ne-a spus Marin Nicoleta, purtatorul de cuvânt al IPJ Covasna.