Toaleta pusa la dispozitia zalauanilor costa mai mult de 40.000 euro, cat un apartament cu 3 camere
Putin peste 2.700 de lei a castigat municipalitatea in decursul unui an de la darea in folosinta a toaletei publice “de lux” din buricul targului. Suportata din bugetul local, investitia, in valoare de 173.000 de lei, a trezit in 2008 discutii aprinse intre reprezentantii administratiei publice. In timp ce Onorica Abrudanu, pe atunci consilier local din parte PD-L, sustinea ca de banii respectivi puteau fi achizitionate doua ambulante complet utilate, aratandu-si nemultumirea si fata de amplasament (langa Institutia Prefectului si fantana arte-ziana din centrul Zalaului), viceprimarul Daniela Cota considera ca zona este perfect aleasa, fiind foarte circulata. Ba mai mult, opina oficialul primariei, o toaleta publica pe platou era mai mult decat necesara luand in calcul numarul mare de copii care se joaca in parcul de aici.
Pentru utilizarea WC-ului public, cetatenii au de platit o taxa de utilizare de un leu, din luna septembrie a anului trecut, la bugetul local fiind incasati din aceasta sursa 2.767 de lei, potrivit reprezentantilor Primariei Zalau. Daca se va mentine ritmul actual al incasarilor, investitia va fi recuperata in 63 de ani. Totusi, daca luam in calcul si cheltuielile materiale pe care le implica, in valoare de circa 120 de lei pe luna, perioada necesara amortizarii investitiei aproape ca se dubleaza. Cu siguranta Zalaului ii lipsea o toaleta publica, dar poate ca nu ar fi stricat un calcul economic.
Toaleta este dotata cu senzor cu infrarosu pentru detectarea utilizatorilor, buton automat pentru apa, sapun, aer cald, LCD pentru mesaje, scaun englezesc suspendat, precum si un panou de avertizare exterior anti-vandalism. Principala functie a toaletei este curatarea automata a scaunului, atat pe interior, cat si pe exterior, a podelei si a peretilor, pana la inaltimea de 0,8 metri. WC-ul public poate fi utilizat si de catre persoanele cu dizabilitati, fiind dotata corespunzator in acest sens.
Mai scumpa de la un mandat, la altul
Proiectul de amenajare a primului WC public din municipiu a fost discutat si in legislatura 2004-2008, fara succes, la momentul respectiv, investitia fiind evaluata la 150.000 de lei. Vechii consilieri au contestat in primul rand pretul prea mare. Actualul Consiliu Local a aprobat investitia inca din prima sedinta, pe motiv ca un oras de circa 60.000 de locuitori nu dispune de o astfel de facilitate. Ba mai mult, utilitatea a fost reevaluata la 173.228 de lei.