Șoferii salajeni cer cele mai puține daune RCA dupa cei din Harghita și Covasna, dar valoarea daunelor este printre cele mai mari din țara
Șoferii salajeni fac accidente rar, dar când le fac își distrug mașinile, rezulta dintr-o analiza realizata de revista Business Magazin, care a preluat date de la Autoritatea de Supravegere Financiara în ceea ce privește frecvența daunelor și valoarea medie a daunelor la polițele RCA.
Din analiza reiese ca, în Salaj, doar 3,42 la suta din conducatorii auto au cerut daune auto rezultate din producerea accidentelor rutiere, comparativ cu județele Iași, Constanța sau cu Municipiul București, unde media șoferilor care cer daune RCA ajunge și la 6,7 la suta.
Cei mai periculoși șoferi din România sunt bucureștenii, constanțenii și ieșenii. Potrivit studiului ASF, frecvența daunei este de 6,78 la suta în cazul persoanelor fizice cu vehiculele înmatriculate în București, 6,40 la suta în cazul înmatricularilor în Constanța și 6,27 la suta pentru IașI, în perioada 2013 – 2015.
Cele mai mici frecvențe ale daunelor s-au întâlnit în cazul mașinilor înmatriculate în Harghita (medie de 2,84 la suta), Covasna (3,15 la suta), Salaj (3,42 la suta).
În cazul persoanelor juridice, cele mai multe daune au fost întâlnite în cazul vehiculelor înmatriculate în Cluj, Ilfov, Iași, Galați, Dolj (peste 11 la suta), iar cele mai puține în Calarași, Caraș Severin, Botoșani, Harghita, Hunedoara Covasna, Salaj (între 6 la suta și 7 la suta).
Dauna medie în Salaj sare de 9.000 de lei
Clasamentul pe județe în funcție de înmatricularea vehiculului nu coincide și cu dauna medie în funcție de județ. stop_coloana
Valoarea daunei medii în perioada analizata (2013 – 2015), pentru persoane fizice, a variat între 4.000 și 5.000 de lei în Argeș, București, Cluj, Sibiu și este de 9.000 – 10.000 lei în județele Salaj și Suceava. Cea ce înseamna ca salajenii cer mai rar daune, dar și când cer… rezulta ca au facut un accident serios.
Tinerii și motoarele puternice fac diferența
Un aspect interesant este faptul ca mașinile cu motoare puternice au fost cele care au provocat cele mai multe daune de tip RCA. Astfel, daca frecvența daunelor în cazul vehiculelor motorizate sub 1.200 de centimetri cubi a fost de 3.78 la suta, la cele cu motoare de peste 2.500 centimetri cubi frecvența daunei a fost mai mult decât dubla, adica 7.91 la suta. Și valoarea daunei a evoluat corespunzator, media fiind de 5.283 lei la mașinile sub 1.200 de centimetri cubi și de 8.511 lei la cele de peste 2.500 centimetri cubi.
În cazul grupelor de vârsta, tinerii provoaca cele mai multe accidente. La șoferii sub 25 de ani frecvența daunei a fost de 6,15 la suta, iar la cei de peste 40 de ani de 4,59 la suta.
Trebuie remarcat ca tinerii sub 25 de ani cu mașini cu motorizari mici, de pâna în 1.200 centimetri cubi, au avut și ei frecvențe mici ale daunelor, comparabile cu celelate grupe de vârsta, adica 3,77 la suta.