Modificarea valorilor de impozitare ale proprietatilor maresc impozitele cu circa 20 de procente
Salajenii vor plati, de la anul, impozite si taxe locale mai mari cu aproximativ 20 de procente, noile valori fiind publicate la finele saptamanii trecute, in Monitorul Oficial. Astfel, Guvernul a decis ca valoarea de impozitare pentru cladirile din materiale rezistente si racordate la utilitati sa creasca de la 669 lei pe metru patrat, la 806 lei. Pentru cele neracordate la retele de utilitati, valoare de impozitare va fi majorata cu 81 de lei pe metru patrat, pana la 478 de lei. In cazul constructiilor din lemn, piatra naturala ori chirpici, valoarea de impozitare pe metru patrat va fi de 219 lei, pentru cele cu utilitati, si de 137, pentru cele fara.
Impozitul pe cladiri se calculeaza de catre autoritatile locale, cuantumul platit de contribuabil urmand sa fie de 0,1 la suta din valoarea de impozitare stabilita prin lege. La aceasta valoare, primariile pot adauga pana la 20 la suta.
Nu au fost ocolite de majorari nici impozitele aferente terenurilor intravilane destinate spatiilor de constructie. De anul viitor, cuantumul taxei pentru un astfel de teren, de rang zero si situat in zona A (centru), va fi mai mare cu 1.500 de lei. Pentru localitatile de rang 2 si 3, cum e cazul Zalaului, respectiv al celorlalte orase din judet, cresterile sunt ceva mai “domoale”.
In cazul impozitului pe mijloacele de transport, s-a instituit o taxa anuala in functie de capacitatea motorului. Spre exemplu, pentru o masina de 1.600 cmc, proprietarul masinii va plati cate opt lei pentru fiecare 200 cmc, impozitul ajungand la 18 lei pe 200 cmc, in cazul motoarelor de pana in 2.000 cmc.
Tot de la anul, primariile vor percepe mai multi bani si pentru eliberarea de autorizatii sau certificate. Astfel, cei care au nevoie de autorizare pentru desfasurarea unei activitati economice vor avea de achitat maxim 69 de lei, fata de 57 de lei in prezent. Tot 69 de lei va costa si eliberarea certificatului de producator. Pentru certificatele de cazier judiciar taxa se va dubla, ajungand la 2 lei, in timp ce eliberarea sau preschimbarea cartilor de identitate vor fi de patru ori mai scumpe, respectiv 4 lei.
Bani mai multi la buget
Codul Fiscal prevede ca impozitele si taxele locale sa fie indexate o data la trei ani, luandu-se in calcul rata inflatiei. Guvernul estimeaza ca majorarea ce va fi aplicata din 2010 va atrage venituri suplimentare de peste 970 milioane de euro.