Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a noului Consiliu Local al Municipiului Zalau din data de 14 iulie sunt incluse și patru proiecte de hotarâri privind regularizarea taxei de reabilitare termica ce urmeaza a fi achitata de catre proprietarii din urmatoarele blocuri: blocul A28, blocul de locuințe Perla, blocul de locuințe V2 și blocul de locuințe 15, ca urmare a finalizarii lucrarile de reabilitare termica.
Este cunoscut faptul ca locatarii blocurilor reabilitate termic din Zalau sunt extrem de nemulțumiți pentru faptul ca sumele cu care trebuie sa participe la investiție sunt extrem de mari, ajungând pâna la 7 – 8.000 de lei pentru apartament. Asta în contextul în care reabilitarea termica s-a facut cu fonduri europene în proporție de 80 la suta, iar 20 la suta este contribuția cetațenilor.
Unul din priectele de hotarâri ce urmeaza sa fie supuse joi aprobarii Consiliului Local Zalau prevede ca “Se modifica HCL nr. 52 din 7.03.2016 pentru regularizarea taxei de reabilitare termica ce urmeaza a fi achitata de proprietarii din blocul A28 ca urmare a finalizarii lucrarilor de rebilitare termica în sensul rectificarii valorilor finale a taxei de reabilitare termica pevazute de anexa nr.1 a acestei hotarâri astfel încât calculul final al taxei de reabilitare termica pentru fiecare proprietar în parte este cel prevazut la anexa nr.1 la prezenta hotarâre”.
Aruncându-ne ochii peste anexa nr.1 observam ca sumele s-au modificat într-adevar, dar nu întotdeauna în favoarea locatarilor. De pilda, la apartamentul 1 stop_coloana suma calculata inițial a fost de 5.910 lei, iar acum este de 6.266 de lei. La aprtamentul 7, inițial au fost 6.340 de lei, iar acum sunt 6.857 de lei, iar la apartamentul 5 locatarul va plati 6.948 de lei în loc de 6.340 de lei.
Ce-i drept, sunt și apartamente unde sumele inițiale au scazut. Astfel, locatarul din apaeramentul 24 va plati 3.550 de lei în loc de 5.910, iar cel de la apartamentul 27 va plati 4.720 de lei în loc de 6.340 de lei.
Situația se prezinta și la celelalte trei blocuri tot în acest fel: creșteri multe și reduceri puține. Luând una peste alta și oricum am întoarce-o, sumele platite de locatarii blocurilor reabilitate termic sunt mari, având în vedere ca ei au platit doar 20 la suta din investiție. Iar cu acești 20 la suta din investiție cetațenii și-ar fi putut reabilita termic blocurile cu firme de pe piața libera. Ceea ce înseamna ca prin programul de reabilitare termica a blocurilor prin fonduri europene s-a cheltuit de vreo cinci ori mai mult decât ar fi costat reabilitarea. Asta ne da de gândit și ne face sa credem ca banii europeni nu sunt întotdeauna spre folosul cetațeanului de rând.