Pentru ca fiecare salajean sa fie racordat la reteaua de energie electrica, ar fi nevoie de investitii de aproape 9 milioane de lei, potrivit estimarilor facute de Sucursala de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Salaj.
Suma este mult prea mare si imposibil de suportat din bugetul Electrica. “Electrica Transilvania Nord – de care apartinem – ne-a cerut o lista a zonelor in care nu se face alimentare cu electricitate. Ca urmae, exista posibilitatea ca din acest an sa fie alocate fonduri pentru introducerea curentului elec in unele zone din judet”, sustine Vasile Nicoara, directorul SDEE Salaj.
In evidenta sucursalei, la capitolul zone neelectrificate, figureaza doua catune ce apartin de comuna Horoatu Crasnei – Ponita Hurez (opt gospodarii) si Valea Ragului (16 gospodarii). Valoarea investitiilor necesare in acest sens se ridica la 226.000 de lei pentru Ponita Hurez si aproape 1,2 milioane de lei pentru Valea Ragului. “Costul electrificarii pe gospodarie depaseste valoarea de piata a respectivei gospodarii. Spre exemplu, costul pe familie pentru amplasarea a sase posturi de transformare la Fagetu a echivalat cu valoarea celei mai frumoase case din localitate. Iar pentru Electrica, o astfel de cheltuiala se amortizeaza in 100 de ani”, spune reprezentantul companiei in judet, care admite ca investitiile de acest gen in catune reprezinta o “chestiune sociala”.
Vasile Nicoara a adaugat ca legea nu obliga distribuitorul de energie electrica sa faca investitii in zonele in cauza, decat daca se va emite o hotarare de guvern in acest sens: “Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei nu ne recunoaste aceste costuri in tariful de distributie”.
Cele mai mari investitii ar trebui facute, insa, in extinderea retelelor electrice. Mai exact, in mediul rural, pentru racordarea a 501 gospodarii ar fi nevoie de 4,32 milioane de lei. Pentru extinderea retelei in mediul urban, masura ce ar presupune electrificarea a 3.287 de locuinte, se impune cheltuirea a 5,22 milioane de lei. Astfel de lucrari, precizeaza Nicoara, ar trebui sa reprezinte preocuparea autoritatilor publice. De altfel, edilii din mediul rural au la dispozitie Programul National de Dezvoltare Rurala – Masura 322, finantat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Printre actiunile sprijinite, cu fonduri nerambursabile, se numara si prima infiintare si extindere a retelei publice de joasa tensiune si/sau a retelei publice de iluminat. Asadar, consiliile locale din comunele unde se impun lucrari de electrificare au la dispozitie parghii. Totul sta in preocuparea lor de a veni in intampinarea nevoilor comunitatii.