Sâmbătă, ora 18.00, Stadionul “Viorel Mateianu” din Baia Mare: Viitorul Ulmeni – Unirea Mirşid
Campioana Sălajului are o misiune extrem de dificilă la barajul de promovare, unde se luptă cu campioana din Maramureş, formaţie la care marea majoritate a jucătorilor au o vastă experienţă în ligile superioare. După un sezon perfect, în care a câştigat campionatul, dar şi faza judeţeană a Cupei României, Unirea Mirşid mai poate da o lovitură la finalul “dublei” barajului cu Viitorul Ulmeni şi anume promovarea în Liga a III-a. Până acolo este cale lungă, iar formaţia antrenată de Marius Cozma are în faţă un adversar extrem de solid, este vorba de campioana din judeţul Maramureş, formaţie care la fel ca şi Unirea Mirşid a câştigat eventul în judeţul vecin. Fără doar şi poate, nivelul fotbalului din judeţul Maramureş este mult mai ridicat decât cel din Sălaj, mai ales că Liga a IV-a este structurată în două Serii a câte 12, respectiv 10 echipe. Câştigătoarea în Seria Sud a fost Viitorul Ulmeni, care a terminat sezonul neînvinsă şi din 22 de etape a contabilizat 21 de victorii şi o remiză. Gruparea din Ulmeni a jucat finala campionatului cu Avântul Bârsana, câştigătoarea Seriei Nord şi sâmbăta trecută a devenit campioană judeţeană după ce s-a impus cu scorul de 2 – 1, într-un meci jucat la Baia Mare. La prima vedere, Viitorul Ulmeni este favorită la promovare, dar de multe ori pronosticurile dinaintea partidei nu au contat în teren, acolo unde ambiţia şi determinarea jucătorilor au avut câştig de cauză. Iar cele mai bune exemple la astfel de jocuri ar fi Someşul Ileanda în 2010 şi Luceafărul Bălan în anul 2015, când cele două campioane ale Sălajului au trecut la baraj de adversari care erau cotaţi mult mai bine, Bioland Paleu, respectiv Olimpia II Satu Mare. Şi dacă tot suntem la capitolul istoria meciurilor de baraj, trebuie spus că în anul 2008, FC Zalău a promovat după ce a câştigat cu o echipă din Maramureş – Spicul Mocira, iar în anul 2012, Flacăra Halmăşd s-a bătut de la egal la egal cu Plimob Sighet, dar a pierdut la limită.
Meciul tur al barajului se joacă la Baia Mare
În tot răul este şi un mic bine, iar după ghinionul pe care l-a avut la tragerea la sorţi, când a dat peste un adversar redutabil la baraj, Unirea Mirşid a avut parte şi de puţin noroc la stabilirea ordinii disputării jocurilor. Astfel, Viitorul Ulmeni va fi echipa gazdă la meciul de sâmbătă, reuturul urmând să se dispute pe 25 iunie, la Popeni. Meciul tur însă nu se va mai juca la Ulmeni, ci pe Stadionul “Viorel Mateianu” din Baia Mare. “Atât finala Cupei României, cât şi cea a campionatului le-am disputat pe Stadionul Municipal din Baia Mare, unde ne simţim foarte bine. Ne-am obişnuit pe acest teren. Suntem o echipă tehnică, iar terenul bun ne avantajează. La Ulmeni oricum nu suntem aşa de îndrăgiţi”, a spus antrenorul maramureşenilor.
Jucători cu state vechi în ligile superioare în lotul adversarei Mirşidului
Dacă e să aruncăm doar o privire asupra loturilor celor două echipe, Viitorul Ulmeni porneşte din start stop_coloana cu un mare avantaj înaintea barajului cu Unirea Mirşid. Spunem acest lucru având în vedere că echipa lui Petru Ilieş are în lot jucători cu state vechi în Liga a III-a, Liga a II-a şi chiar în primul eşalon. “Veteranul” şi cel cu cea mai mare experienţă este Ciprian Danciu, fostul fotbalist de la Dinamo, Oţelul, Universitatea Craiova, Gloria Bistriţa şi FCM Baia Mare, jucător care a strâns peste 130 de meciuri în primul eşalon. Lista fotbaliştilor cu experienţă în ligile superioare ar putea continua cu Bogdan Hauşi, jucător care a evolut la FC Baia Mare, dar şi în Republica Moldova la Rapid Chişinău şi Zimbrul Chişinău. Dănuţ Sabău, Marius Feraru , Vlad Vanca, Cătălin Răduneaţ, Tudor Balmoş, Sergiu Chiorean, portarul Gabriel Danciu şi Marius Hodor sunt şi ei jucători cu sezoane jucate în Liga a III-a, în tricoul celor de la FCM Baia Mare. Practic, aproape tot lotul celor de la Ulmeni este format cu jucători din Baia Mare şi doar unul singur este originar din oraşul Ulmeni. Este vorba de Remus Trif, cel care este şi căpitanul echipei şi care în Campionatul Judeţean de minifotbal Sălaj evoluează la Fan Courier. Nici Unirea Mirşid nu stă rău la capitolul jucători cu experienţă, iar aici i-am putea enumera pe Mihai Bode, Maior Istvan, Toth Karoly sau portarul Marcel Petcu, cei care au promovat în sezonul trecut cu Luceafărul Bălan în Liga a III-a, după un baraj cu Olimpia II Satu Mare. În tabăra echipei antrenate de Marius Cozma se mai regăsesc jucători care oricând pot face diferenţa, gen Ciprian Pavel şi Ionuţ Mureşan.
Declaraţii înaintea meciurilor de baraj:
“Vom încerca să ne pregătim pentru baraj, sperăm să facem două meciuri reuşite, dar nu pot să mă pronunţ ce se va întâmpla dacă vom promova, fiindcă este foarte greu ca o comună mică să reuşească să ţină o echipă în Liga a III-a. Este cert că nu ne vom da la o parte la meciurile de baraj. Ne vom juca până în ultimul minut şansa noastră”, a precizat Călin Bereschi, conducătorul formaţie Unirea Mirşid. “Noi vrem să promovăm, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla. Avem un lot bun, cu care liniştit se poate face faţă în Liga a III-a fără întăriri! Vrem prima dată să promovăm, dar trebuie să fim atenţi. Şi Mirşidul are o echipă bună, cu jucători cu experienţă precum Mihai Bode, Maior Istvan, Ionuţ Mureşan şi Ciprian Pavel. La Mirşid este şi pasiunea lui Flore, cel care îmi este prieten foarte bun. Noi vrem să câştigăm meciul tur şi vrem să luăm o opţiune serioasă de promovare încă de acasă. Sper să nu luăm gol, fiindcă de marcat cu siguranţă vom marca. Şi noi avem jucători de valoare, iar şansele sunt egale. Un jucător ca Mihai Bode poate să facă oricând diferenţa, iar de el îmi este foarte frică”, a spus Petru Ilieş, antrenorul echipei Viitorul Ulmeni.