Spitalul Județean explica de ce a cumparat medicamente mai scumpe decat alte spitale și in ce imprejurari a facut acest lucru

imagine-articol0_50228

 

 

Conducerea Spitalului Județean de Urgența Zalau spune ca a luat la cunoștința „cu surprindere” de articolul intitulat „Scandal dupa un raport al curții de Conturi. Spitalul din Zalau a aruncat o mulțime de bani pe fereastra”, publicat în ediția noastra de joi, 28 aprilie. 

Articolul reda informațiile din raportul Curții de Conturi, preluate și de presa centrala, privind un audit efectual la nivelul Ministerului Sanatatii, de unde reiese ca Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a achizitionat un medicament la un pret cu 60 la suta mai mare, comparativ cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brașov; fiind vorba de același medicament și de la același furnizor.
În acest context Spitalul Județean, ține sa aduca lamuriri. „”n anul 2012, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a achizitionat, prin procedura de cumparare directa, prin intermediul SEAP (conform art. 19 din OUG 34/2006), 18 fiole de imunoglobulina umana, pentru un singur pacient, inclus în programul National de Sanatate de Diagnostic și Tratament pentru Boli Rare – Sindrom de Imunodeficienta Parimara, la pretul unitar de 1.166 lei / flacon, tarif ce se încadra în pretul prevazut în lista C2 de decontare a medicamentelor pentru pacientii înscriși în programele nationale de sanatate. Achizitionarea prin procedura de cumparare directa a fost impusa de situatia de urgenta data de starea pacientului; aplicarea unei proceduri de licitatie publica ar fi însemnat amânarea achizitiei pentru cel putin 55 de zile, stop_coloana situatie în care ar fi fost pusa în pericol viata pacientului; subliniem faptul ca prin cumpararea directa s-a achizitionat doar o cantitate de medicament care sa fie suficienta pâna la finalizarea licitatiei lansate în acest sens. Din informatiile primite de la furnizor și alte unitati sanitare au achizitionat cantitati reduse din acest medicament, prin procedura de cumparare directa, la același pret cu spitalul din Zalau (ex. Spitalul de Boli Infectioase Brasov, Spitalul Judetean Timișoara, Spitalul Judetean Miercurea Ciuc, Spitalul CFR Cluj, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Buzau, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov a achizitionat medicamentul în baza unui contract semnat în anul 2010.)”, ne transmite managerul spitalului, Laurențiu Barna.
Comunicatul conducerii Spitalului Județean confirma ca datele publicate în articol sunt corecte și nu se impune nici o corectura asupra lor, deci „surpriza” la vederea articolului nu ar fi trebuit sa survina. Completarea facuta este binevenita pentru public. (Redacția)