Spitalul Zalau a cumparat la preț de 1.166 de lei medicamente pe care Spitalul din Brașov le-a cumparat cu 706 lei. Culmea, de la același furnizor
Spitalul Județean de Urgența Zalau este implicat într-un scandal la nivel național, izbucnit de la informațiile din ultimul Raport al Curții de Conturi privind evaluarea performanțelor unor Programe Naționale de Sanatate derulate în perioada 2012 – 2014 la Ministerul Sanatații și la Casa Naționala de Asigurari de Sanatate.
Întreaga presa naționala relateaza despre “cum se toaca banii din programele de sanatate: medicamente pentru morți și achiziții ilegale”.
Raportul Curții de Conturi pentru perioada 2012 – 2014, întocmit în urma analizarii activitații Ministerului Sanatații, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate și a unui numar de 21 de Case Județene de Asigurari de Sanatate (CJAS), printre care și CAS Salaj, în cadrul programului național de diabet zaharat, arata ca în perioada 2012 – 2014 au aparut cheltuieli nelegale în valoare estimata de 9.424.000 lei.
Curtea de Conturi spune ca la Spitalul Județean Zalau s-au facut cele mai mari cheltuieli privind unele programe medicale, dând ca exemplu Programul de Diagnostic și Tratament pentru boli rare – sindrom de imunodeficiența primara, unde Spitalul Zalau a cumparat medicamente la un preț de 1.166 de lei, în timp ce Spitalul din Brașov, de la același furnizor, a cumparat aceleași medicamente la prețul de 706 lei.
Spitalele au achiziționat medicamentele și materialele sanitare prin proceduri de achiziție diferite (de la achiziția directa pâna la achiziția publica deschisa), precum și cantitați diferite de medicamente de la o unitate sanitara la alta, ceea ce a condus la achiziționarea de catre unitațile sanitare a aceluiași medicament de la același furnizor, însa la prețuri diferite. stop_coloana
Aceeași situație s-a constatat și în cazul Programului de diabet zaharat, unde unitațile sanitare au achiziționat consumabile pentru pompele de insulina (de aceeași marca/tip) la prețuri diferite, de la același furnizor.
Rezulta ca unitațile sanitare care au aplicat procedura de achiziție prin licitație deschisa, au obținut, de regula, un preț de achiziție mai mic fața de cel obținut prin alte proceduri de achiziție, respectiv cumparare directa, cerere de oferta online sau negociere fara publicarea unui anunț.
Nu i-a controlat nimeni
În perioada 2012 – 2014, Agenția Naționala pentru Programe de Sanatate a întocmit rapoarte anuale care conțin date centralizate privind indicatorii de evaluare realizați și transmiși de catre Direcțiile de Sanatate Publica sau unitațile sanitare care au derulat programele de sanatate, fara însa a analiza și motiva costurile de achiziție a medicamentelor sau materialelor sanitare care variaza de la o unitate sanitara la alta.
Raportul mai arata ca, în perioada 2012 – 2014, nu au fost efectuate acțiuni de control cu privire la implementarea programelor de sanatate auditate (Programul național de diabet zaharat și Programul național de boli rare) de catre Corpul de Control, Serviciul Audit Public din cadrul Ministerului Sanatații sau Agenția Naționala pentru Programe de Sanatate în colaborare cu structurile de control menționate, deși Agenția Naționala pentru Programe de Sanatate avea atribuția de a propune organizarea unor activitați planificate de control în domeniul implementarii programelor naționale de sanatate și de a participa la realizarea acestora.