Consilierul local zălăuan Raul Dragoş a solicitat Primăriei Zalău in şedinţa Consiliului Local din data de 23 martie să se facă o informare privind măsurile pe care Primăria le-a luat după raportul Curţii de Conturi, care acuza primăria că face risipă din banii publici.
Consilierul local nu a primit insă răspunsul pe care il aştepta. Directorul Ardelean Claudia a spus că “s-a contestat in instanţă decizia Curţii de Conturi, nu am primit incă termen de judecată; acesta este stadiul in ceea ce priveşte decizia”.
Concret, Primăria Zalău a fost acuzată de Curtea de Conturi că nu gestionează cum trebuie banul public. In loc să ia măsuri pentru a corecta neregulile constatate, primăria a dat in judecată Curtea de Conturi.
In raportul său, Curtea de Conturi spune că Primăria Zalău a realizat venituri suplimentare de 9.000 de lei, dar a prejudiciat statul cu 611.000 de lei. Abaterile financiar contabile a Primăriei Zalău sunt de 3.655.000 de lei. Curtea de Conturi spunea in raport că pentru unele abateri s-a dispus inlăturarea neregulilor constatate in activitatea financiar-contabilă sau fiscală controlată, iar pentru alte abateri s-a solicitate dispunerea măsurilor pentru recuperarea prejudiciului.

Decontări ilegale pentru lucrări proaste

Raportul Curţii de Conturi arată, printre altele, că “s-au plătit nelegal unele lucrări la o valoare mai mare faţă de cea prevăzută in oferta financiară și contractul de execuţie”, dar şi că “s-au decontat nelegal cantităţi de lucrări privind reabilitarea termică a blocurilor mai mari decat cele rezultate din măsurători”. Inspectorii Curţii de Conturi mai acuză Primăria Zalău de faptul că “s-au decontat lucrări necorespunzătoare calitativ” şi că “nu s-au calculat penalităţi de intarziere pentru nerealizarea contractului in termenul prevăzut și in condiţiile prevăzute in caietul de sarcini”.
Curtea de Conturi mai acuză Primăria Zalău de faptul că “s-au efectuat plăţi nelegale prin acceptarea unor oferte fără verificarea respectării specificaţiilor tehnice a bunurilor achiziţionate şi fără verificarea nominalizării de către ofertant a furnizorilor de utilaje”.
Curtea de Conturi mai spune că “s-au constatat neconcordanţe intre valoarea dobanzilor aferente imprumuturilor contractate inregistrate in evidenţa contabilă şi cele raportate in situaţia privind datoria publică”. Dar şi că “nu s-a constituit, conform clauzelor contractuale, garanţia de bună execuţie in cazul unui obiectiv de investiţii finanţat din imprumutul contractat de entitate”.

Probleme şi la Uzina Electrică

La SC Uzina Electrică SA Zalău, societate comercială cu capital integral al Primăriei Zalău, deşi obiectul principal stop_coloana de activitate nu mai poate fi realizat, nu s-au luat măsuri concrete pentru formularea şi aprobarea unei strategii in activitatea desfăşurată, veniturile societăţii realizandu-se, in cea mai mare parte, din vanzări de active şi bunuri din patrimoniu. Cu toate acestea, consiliul de administraţie a aprobat efectuarea de cheltuieli pentru amenajare sediu, in valoare de 1.145.000 de lei, fără o analiză a eficienţei şi eficacităţii utilizării acestor fonduri.

Finanţări necontrolate şi netransparente

Primăria Zalău mai este acuzată şi că nu s-a respectat cadrul legal de atribuire a contractelor pentru finanţări nerambursabile. “S-au acordat finanţări nerambursabile pentru acţiuni culturale fără respectarea prevederilor din Ghidul solicitantului” şi “nu s-a condus evidenţă contabilă separată pentru cheltuielile efectuate din contribuţia Consiliului Local la finanţarea Clubului Sportiv Volei Municipal Zalău.
Inspectorii Curţii de Conturi mai arată că la Primăria Zalău “nu s-a verificat de către organele abilitate modul de utilizare a fondurilor alocate din bugetul local pentru finanţarea cheltuielilor Clubului Sportiv Volei Municipal Zalău” dar şi că “justificarea utilizării de către beneficiari a sumelor acordate in baza contractelor de finanţare nerambursabilă s-a făcut pe baza unor documente justificative care nu respectă cerinţele din Ghidul solicitantului. Consiliul Local Zalău a virat in anul 2014 o contribuţie la Clubului Sportiv Volei Municipal Zalău peste cotele prevăzute in statutul asocierii”, mai spune Curtea de Conturi. Raportul mai arată că la Primăria Zalău “nu s-au respectat, de către structurile sportive de drept public sau privat, clauzele din contractele de asociere privind utilizarea fondurilor nerambursabile acordate”. Curtea de Conturi atrage atenţia şi că primăria nu a publicat pe pagina sa de internet date, documente şi informaţii actualizate privind finanţările.

Risipă in asistenţa socială

Alte nereguli sunt “cheltuieli nejustificate in raport cu serviciile de asistenţă socială acordate”, iar “la incheierea contractelor de finanţare nerambursabilă cu asociaţiile și fundaţiile beneficiare, nu s-au fundamentat costurile pe tipuri de servicii pentru asistenţă socială”. “S-au decontat servicii sociale la o valoare mai mare decat cea prevăzută in contract” şi “s-au acordat ajutoare de incălzire unor beneficiari care nu indeplineau condiţiile de eligibilitate”.