Marile magazine vor fi obligate să pună la raft produse autohtone in proporție de de 51 la sută
Deputații pregătesc punerea în practică a unei idei vechi de doi ani, potrivit căreia hipermarketurile vor trebui să comercializeze minimum 51 la sută produse achiziționate pe un ”lanț scurt de aprovizionare”, printre care carne, legume, fructe, miere, ouă și produse lactate și de panificație, potrivit unui proiect adoptat ieri de Comisia de agricultură din Camera Deputaților. În schimb, a fost abandonată ideea modelului din alte țări, în care pentru favorizarea producătorilor locali hipermarketurile sunt închise în weekend prin lege.
Potrivit raportului votat, marile magazine au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51 la sută volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, din ”lanțul scurt stop_coloana de aprovizionare”. Excepție fac comercianții cu o cifră de afaceri de până la două milioane de euro, echivalentă în lei.
O prevedere se referă la etichetarea cărnii proaspete, respectiv indicarea locului de proveniență, locul unde a fost tranșat animalul și dacă acesta provine din țara noastră. Totodată, pe produsele procesate din carne trebuie să se specifice procentul de carne provenită din România.
Toți membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților au votat în favoarea acestui proiect de lege.
