Cunoscutul “șef al păcănelelor” din Sălaj, Stelian Danco, a scăpat vineri de gratii. Din cei opt arestați în spectaculosul dosar al păcănelelor măsluite, până vineri mai rămăseseră după gratii doar doi, Danco Stelian și Ciascai Radu Ovidiu, considerați liderii “mafiei păcănelelor”. Curtea de Apel Cluj a hotărât însă vineri (25 martie) să le înlocuiască măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Așa că nici unul din inculpații din dosarul instrumentat de procurorii DIICOT în luna octombrie a anului trecut, în care se demasca cum erau măsluite păcănelele din Sălaj, nu se mai află după grati.
Curtea de Apel Cluj a decis vineri în favoarea lui Danco Stelian și Ciascai Radu Ovidiu. A admis contestațiile formulate de inculpații Danco Stelian și Ciascai Ovidiu împotriva încheierii penale din 21 martie 2016 a judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sălaj, prin care celor doi le era prelungit arestul după gratii cu încă 30 de zile. Magistrații Curții de Apel au desființat-o în parte, respectiv cu privire la prelungirea măsurii arestării preventive față de cei doi inculpați. Curtea de Apel Cluj a înlocuit măsura arestării preventive dispusă față de cei doi inculpați cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 25 martie 2016 și pâna la data de 23 aprilie 2016.
Dintre ceilalți inculpați în dosar, Coman Claudiu a fost plasat de către magistrații Tribunalului Sălaj la mijlocul săptămânii trecute sub control judiciar.
În urmă cu mai bine de două luni, trei inculpați au părăsit arestul IPJ Satu Mare, fiind plasați în arest la domiciliu.
Pe 26 ianuarie, Tribunalul Sălaj a decis ca un al patrulea inculpat, Gâlgau Alexandru Mircea, să fie plasat în arest la domiciliu.
Ceilalți inculpați aflați în arest la domiciliu sunt Covaci Paul Grigore, Crișan Valeriu și Kiczel Robert.

Averi uriașe din măsluirea păcănelelor și din evaziunea fiscală
Considerat de procurorii DIICOT lider al grupului infracțional, Danco Stelian era asociat cu alți doi inculpați din dosar, Paneș Remus Claudiu și Ciascai Radu Ovidiu, la două firme care dețin aparate de joc, administrând în total 248 de de păcănele în Sălaj, Bistrița-Năsăud și Maramureș.
Cei trei acționari i-au avut în subordine pe Covaci Paul Grigore, stop_coloana Kiczel Robert, Coman Claudiu, Crișan Ionuș Valeriu și Gâlgau Alexandru Mircea, care se ocupau cu modificarea softului aparatelor de jocuri de noroc care calcula procentul sumelor de bani care erau câștigate de jucători.
Cei trei acționari sunt acuzați și de evaziune fiscală de cinci milioane de euro.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare ale DIICOT în acest dosar a fost găsită și ridicată cantitatea de 25,830 de kilograme de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare și laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum și un seif în care se se găseau încă câteva sute de mii de euro.

65 de patroni de localuri sunt suspecți
În comunicatul DIICOT referitor la această acţiune de amploare se arată că mai sunt suspectați 13 administratori, asociați și angajaţi de la cinci firme ce au ca obiect principal de activitate “activități de jocuri de noroc și pariuri” și alte 52 de persoane în calitate de asociați sau administratori ai mai multor societăți comerciale care dețin diferite baruri sau locații în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot machine, cunoscutele “păcănele”.
Suspiciunile sunt că, începând din 2012, au constituit și au aderat la un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii de infracțiuni informatice și economice.
Cele cinci firme implicate care au ca obiect principal de activitate “activități de jocuri de noroc și pariuri” sunt SC Game Electronic SRL, SC Electro DSL SRL și SC Est Card Electronic SRL, S.C. Est Inter Com SRL și S.C. Est Credit SRL.
DIICOT nu dezvăluie și care sunt localurile și barurile suspectate în care aceste firme specializate și-au plasat aparatele de jocuri de noroc.