Ministrul de stat al Turciei, Zafer Çağlayan, i-a propus ministrului Turismului, Elena Udrea, intr-o intalnire care a avut loc joi, la sediul Guvernului, sa il desemneze pe fostul fotbalist Gheorghe Hagi drept ambasador al turismului romanesc in Turcia. „Ministrul de Stat din Turcia si delegatia acestuia (…) i-au propus Elenei Udrea sa il desemneze pe marele fotbalist drept ambasador al turismului romanesc in Turcia”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Turismului transmis MEDIAFAX.
Hagi este foarte apreciat in Turcia, unde a jucat pentru Galatasaray, in perioada 1996-2001, aproape 170 de jocuri si a inscris 78 de goluri. Cu echipa din Istanbul fostul international roman a castigat Cupa UEFA in anul 2000, campionatul Turciei, de patru ori la rand, Cupa si Supercupa Turciei, de doua ori, respectiv o data. Ulterior, Hagi a si antrenat doua echipe din Turcia, Bursaspor si Galatasaray, fara sa repete insa performantele avute ca jucator. El este unul dintre fostii trei mari sportivi care promoveaza imaginea Romaniei ca destinatie turistica, alaturi de Nadia Comaneci si Ilie Nastase.
Elena Udrea a primit joi, la sediul Guvernului, vizita ministrului de stat al Turciei, Zafer Çağlayan. „Din punctul de vedere al dezvoltarii turismului, Romania se afla intr-un moment asemanator celui in care statul turc a decis sa creasca investitiile in acest domeniu. Avand in vedere experienta relevanta a Turciei in turism, precum si faptul ca Guvernul Romaniei a stabilit turismul domeniu de importanta strategica pentru economia nationala, privim Turcia ca pe un model de succes”, a declarat Udrea.
In prezent, in Romania functioneaza circa 11.000 firme cu capital turcesc, nivelul investitiilor turcesti pe piata romaneasca ridicandu-se la circa 7 miliarde de dolari. In acest context, Elena Udrea a prezentat principalele masuri de sustinere a investitiilor in turismul romanesc care urmeaza sa fie propuse de catre minister in proiectul viitoarei legi a turismului.
Astfel, in proiectul de lege va fi prevazuta posibilitatea de scutire de la plata impozitului pe profit a investitorilor in turism, in functie de volumul investitiilor, si va fi reglementat parteneriatul public-privat in acest domeniu. Udrea a adaugat ca statul ar putea participa la aceste parteneriate cu teren sau cu infrastructura turistica. Ea a mai spus ca firmele romanesti, inclusiv cele cu capital strain, pot accesa fonduri europene, respectiv ca din trimestrul patru al acestui an firmele vor fi scutite de la plata impozitului pe profitul reinvestit.