Asocierea SC Neon Lighting SRL Cluj-Napoca cu Uzina Electrica Zalau, dupa mai multe “bețe-n roate”, a câștigat licitația deschisa în vederea delegarii gestiunii iluminatului public din Zalau. Într-o prima faza, Neon Lighting și Uzina Electrica nu fusesera declarate câștigatoare, deși au întrunit cel mai mare punctaj. Pâna la urma, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat câștig de cauza asocierii dintre cele doua societați.
Pâna aici, toate bune și la locul lor. Mai trebuia doar aprobarea Consiliului Local Zalau pentru încheierea contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public pe o periada de cinci ani. În aparența, o nimica toata, pentru ca licitația era deja câștigata și mai trebuia semnat contractul în forma sa concreta. Mai ales ca Zalaul are tot interesul ca Uzina Electrica, fostul CET, ramasa fara utilitate și aflata în administrarea Primariei, sa-și gaseasca o utilitate.
Mâncarimile politice, în detrimentul comunitații
Și așa, la ședința Consiliului Local din 7 martie, pe ordinea de zi, la punctul 36, a fost supus spre aprobare Proiectul de hotarâre privind aprobarea atribuirii contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public din Zalau Asocierii SC Neon Lighting SRL Cluj-Napoca și SC Uzina Electrica SA.
Numai ca, surpriza, proiectul nu a trecut. Din cei 19 consilieri prezenți, șapte s-au abținut (trei de la PSD, trei de la ALDE și unul de la PNL).
Primarul Capîlnașiu spunea atunci: “Chiar nu vad nici un motiv pentru care unii aleși s-au opus semnarii acestui proiect”. El a mai spus și ca un demers în justiție n-ar fi imposibil.
Aici este vorba de mâncarimi politice care aduc prejudiciu nu doar celor doua societați care au câștigat licitația, dar și cetațenilor Zalaului.
Uzina Electrica s-a redresat degeaba, daca politicienii nu vor ca ea sa fie utila
Centrala Electrica de Termoficare (CET) din Zalau intra în funcțiune la începutul anului 1980 și era singura sursa de caldura din Zalau. De-a lungul timpului, situația s-a schimbat, au aparut noi surse de caldura, prepondernt fiind centralele de apartament. Neavând beneficiari, CET-ul a intrat în colaps. Demersul de anii trecuți ai firmei ungare E-Star de a cumpara Uzina Electrica și de a o pune pe picioare a eșuat. Societatea a intrat în insolvența. Ultimii 200 de consumatori casnici și-au luat adio de la apa calda și caldura în sistem centralizat în 2014, când toat instituțiile publice din Zalau au fost și ele nevoite sa-și faca centrale proprii.
Ieri, primarul Radu Capîlnașiu spunea stop_coloana ca este singura Centrala Electrica de Termoficare din țara care a reușit sa se redreseze. Masurile au fost multe și dure. De pilda, s-a redus capitalul social al societații prin vânzari de active, s-au identificat soluții de reducere a costurilor salariale, au fost recuperate parte din creanțele anterioare datei deschiderii procedurii de insolvența etc. Cert este ca la ora actuala Uzina Electrica funcționeaza, nu are datorii și are mari perspective pentru viitor, cum este și cazul asocierii cu societatea clujeana SC Neon Lighting SRL.
Ce ar trebui sa faca Uzina Electrica, daca ar fi lasata de conslierii locali
Potrivit contractului de delegare a gestiunii iluminatului public din Zalau, s-a convenit ca SC Neon Lighting SRL se va ocupa de coordonarea, gestionarea, concesionarea sistemului de iluminat public și festiv, întreținerea și exploatarea sistemului de iluminat ornamental festiv și respectarea programului anual de exploatare, furnizarea materialelor (șiruri, perdele staruri, bannere etc), montajul produselor de iluminat ornamental festiv, efectuarea simularilor necesare, conform caietului de sarcini.
SC Uzina Electrica Zalau SA se va ocupa de întreținerea sistemului de iluminat stradal si pietonal și de respectarea programului anual de exploatare și întreținere.
Totodata, SC Uzina Electrica Zalau va deschide un punct de lucru în municipiu și va asigura personal calificat pentru intervenția și remedierea în maxim patru ore în zonele de risc pentru siguranța traficului și securitatea persoanelor și în maxim 24 de ore pentru toate defecțiunile cu excepția defectelor la rețeaua de alimentare cu energie electrica, unde timpul de remediere este de 48 de ore; va asigura si dispeceratul 24 de ore din 24.