Atenție ce sădiți!
Atât în piața agroalimentară din centrul Zalăului, cât și în piața Astralis decorul este dominat de sutele de puieți de pomi fructiferi, adevărate garduri vii “plantate” momentan pe beton, parcă să ne dea de veste că e vremea sădirii lor în țărână. Sunt comercianți de pomi fructiferi și de arbuști din mai multe zone ale țării; fiecare își laudă marfa, adică puietul decorat cu fotografia fructului ce o să vină.
L-am întâlnit ieri în piața din centrul Zalăului pe cel mai mare producător de puieți din Sălaj. Este inginerul agronom Vass Sigismund din Sărmășag, care deține în localitatea Lompirt cea mai mare pepinieră de pomi și arbuști fructiferi din județ. După retrocedările nechibzuite și distrugerea pepinierei de la Vîrșolț, inginerul Vass n-a stat cu mâinile în sân. Dragostea pentru pomi l-a făcut să cumpere trei hectare de teren în satul Lompirt și să înființeze aici una dintre cele mai moderne pepiniere din țară.
În această primăvară, din pepiniera din Lompirt sunt pregătiți pentru a fi sădiți mii de puieți de măr, păr, cireș, cais, vișin. Sunt soiuri aclimatizate, obținute prin altoi adus de la Centrul de Cercetări Pomicole din Mărgineni, județul Argeș, și din zona Iașului. De ce de aici? “Pentru că, explică inginerul, condițiile pedoclimaterice sunt asemănătoare cu cele ale Sălajului. Materialul este certificat din punct de vedere al sănătății. O problemă pe care trebuie să o cunoască cei ce cumpără pomi este că puietul trebuie să fie inscripționat cu etichete de culoare albastră. Doar acesta întrunește condițiile cerute de unitățile fitosanitare”.
Soiurile tradiționale sunt mai rezistente
Vass ne spune că soiurile noi de pomi fructiferi au nevoie de multe stropiri cu fungicide și insecticide. Adesea, recolta e direct proporțională cu numărul de tratamente aplicate.
Lucrând de zeci de ani de zile stop_coloana în pomicultură, inginerul Vass a observat că soiurile tradiționale de pomi fructiferi sunt mult mai rezistente la boli, dăunători, fenomenul poluării. A selectat altoi din aceste soiuri rezistente și le-a aplicat pe portaltoiul soiurilor mai puțin rezistente, dar mai productive. Astfel a reușit să aibă în pepiniera de la Lompirt soiuri de păr care fac fructe cu miezul roșu, măr din soiurile Ponic și Butal, ale căror fructe se păstrează până primăvara târziu.
Recomandări și consultații gratuite
Specialistul din Lompirt învață și pe alți pomicultori anumite secrete ale acestei minunate îndeletniciri, mai ales când e vorba de puieți. “În primul rând, puietul nu trebuie să fie împachetat. Mai nou, comercianții împachetează rădăcinile pomului în pungi de plastic în care pun rumeguș umed pentru a nu se usca puietul. Numai că rumegușul degajă acid și distruge rădăcina puietului. Apoi, pentru a încăpea în punga din plastic, comercianții taie din rădăcinile pomului. Puietul nu va avea în acest caz aceeași aderență la sol ca cel cu rădăcinile întregi. Si primăvara ne mirăm de ce pomul cu rădăcinile scurtate nu mai înmugurește. Un puiet sănătos trebuie să aibă coaja lucie, fără aspersiuni.
Inginerul din Lompirt a ținut să precizeze că acordă consultanță și face recomandări gratuite tuturor celor ce vor să înființeze livezi sau să le trateze pe cele care le au.
Referitor la prețul puietului atât în piața din centrul Zalăului cât și în piața Astralis, puietul de pom fructifer costă 13 lei bucata, iar cel de arbust (coacăz, zmeur, agriș) 60 de lei bucata.
