Un proiect cu bani europeni devine coşmar pentru Consiliul Judeţean

imagine-articol0_49324

 

 

O parte din consilierii judeţeni participanţi la şedinţa de Consiliu Judeţean de vineri s-au arătat îngrijoraţi faţă de ritmul lent în care se desfăşoară lucrările din cadrul proiectului “Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord – Judeţul Sălaj”, care ar fi însemnat reabilitarea a şapte biserici de lemn.
Consilierii judeţeni sunt îngrijoraţi acum nu că nu are Sălajul circuit turistic cu biserici de lemn. Ci pentru că proiectul a fost făcut cu o finanţare europeană de peste 30 de milioane de lei – cam 20 la sută din bugetul judeţului pe un an -, iar dacă nu este gata la ultimul termenul stabilit, în iunie, Sălajul trebuie să dea înapoi bani cât nu-şi poate permite.

Şapte ani de “circuit” greoi şi încâlcit
Dacă analizăm puţin, proiectul a fost şi lent şi dat cu încetinitorul, cum se spune, de la cap la coadă. “Circuitul bisericilor de lemn” a fost iniţiat în 2008 ca o mare promisiune pentru turismul sălăjean, adică o amăgire de care am avut parte din partea conducerii Consiliului Judeţean timp de… iată că se fac imediat opt ani. Şi an de an Consiliul Judeţean a pus pe tapet “efortul” pe care-l face pentru promovarea turismului în Sălaj, scoţând în faţă “Circuitul bisericilor de lemn”, adică reabilitarea a şapte biserici de lemn. Câtă bunăstare va aduce judeţului, vom vedea. Dar deocamdată este pe punctul de a aduce o pagubă certă de peste 30 de milioane, dacă nu se termină până în iunie.
În cei peste şapte ani de la iniţierea proiectului s-a reuşit obţinerea finanţării, începerea lucrărilor, amânarea de două ori a termenului de execuţie şi, în fine, anul acesta în ianuarie s-a făcut recepţia a şi cum proiectul s-a realizat, deşi s-a lucrat puţin peste jumătate din cât trebuie.
“Au mai rămas patru luni până la ultimul termen de finalizare a proiectului; dacă nu reuşim să ne încadrăm în timp va trebui să dăm banii înapoi”, a pus vineri punctul pe “i” unul dintre consilieri în şedinţa de vineri. 

Recepţia lucrărilor s-a făcut în ianurie, deşi sunt realizate doar în proporţie de 60 la sută
Problema este într-adevăr delicată. Termenul iniţial de finalizare a lucrărilor a fost luna octombrie 2015. stop_coloana S-a prelungit apoi până la 31 decembrie 2015. Consiliul Judeţean a cerut Autorităţii de Management prelungirea datei de finalizare până la data de 30 iunie 2016.
Şi dacă proeictul nu e gata, Bruxelles-ul ne cere banii înapoi. Limpede că Sălajul nu-şi permite. Costul proiectului este de 35.859.112 lei, din care participaţiunea Consiliului Judeţean Sălaj a fost de numai 1.510.585. Consiliul Judeţean nu poate nicicum să-şi asume întreaga sumă pentru reabilitarea a şapte biserici de lemn.
Aşa că pe data de 15 ianuarie s-a făcut recepţia lucrărilor din proiectul “Circuitul bisericilor de lemn…” înainte de finalizare, pentru a se demonstra că fondurile au fost folosite în scopul dat. La acea dată se vehicula că lucrările sunt finalizate în proporţie de 80 la sută. Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a spus însă vineri pe şleau că doar 60 la sută din lucrări au fost finalizate, dar s-a arătat optimist în privinţa finalizării proiectului, spunând că lucrările se află în grafic.
Să dea Domnul, (că tot e vorba despre lăcaşe de închinăciune), să fie bine, că altfel ne procopsim cu o afacere păguboasă rău. Dacă întrebi omul de rând, nu biserici de lemn îi trebuie lui, ci pită pe masă.
Cele şapte biserici de lemn care sunt supuse reabilitării cu fonduri europene se află în satele sălăjene Fildu de Sus, Baica, Racâş, Bârsa, Ciumărna, Românaşi şi Sânmihaiu Almaşului.