Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarât sesizarea Ministerului Justitiei cu o propunere de modificare si completare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicata.
Astfel, la art. 100 din legea mentionata, plenul CSM propune introducerea unui alineat (2) care va avea urmatoarea forma: „(2) Constituie de asemenea titlu executoriu acordul parental încheiat prin înscris autentificat cu ocazia divortului sau ulterior acestui moment, în care, exercitând împreuna autoritatea parinteasca, parintii se înteleg cu privire la aspecte cum sunt: stabilirea locuintei copilului, modalitatea de pastrare a legaturilor personale cu minorul ale parintelui cu care acesta nu locuieste, precum si alte masuri asupra carora parintii pot sa dispuna în conditiile art. 375 alin. (2) din Codul civil.”.
De asemenea, la art. 136 din aceeasi lege, plenul CSM propune introducerea unui alineat 5 cu urmatoarea forma: „(5) Acordul parental autentificat de notarul public constituie titlu executoriu în conditiile art.100 din lege.”.
Medierea este instrumentul legal cu ajutorul caruia sotii pot discuta si stabili modalitatea prin care doresc sa încheie casatoria. Tot prin mediere, cu ajutorul mediatorului, sotii pot discuta si pot lua, de comun acord, o hotarâre cu privire si la cererile accesorii divortului, cum sunt: numele purtat dupa desfacerea casatoriei, partajul bunurilor comune precum si modalitatea de crestere si îngrijire a copiilor rezultati din casatorie.
Cu privire la copii, mediatorul împreuna cu parintii au obligatia sa vegheze ca interesul superior al minorilor sa fie respectat. În acest sens, mediatorul propune parintilor discutarea si întocmirea unui plan parental prin care parintii stabilesc modalitatea efectiva de crestere si îngrijire a copiilor, dupa desfacerea casatoriei. stop_coloana Scopul acestui plan parental este acela de a evita aparitia unor neîntelegeri ulterioare între parinti cu privire la cresterea si îngrijirea copiilor.
Mediatorul este singurul specialist care ajuta parintii în negocierea si întocmirea planului parental. Judecatorul si notarul public, autoritati care pot pronunta desfacerea unei casatorii, nu se ocupa de negocierea planului parental.
În lumina noilor modificari legislative propuse, planul parental, întocmit cu ajutorul mediatorului, care face parte din acordul de mediere, va putea obtine forta juridica a unui titlu executoriu dupa autentificarea acestuia de catre un notar public.
Alegând medierea, sotii pot discuta detaliile desfacerii casatoriei în conditii de confidentialitate, neutralitate si impartialitate din partea mediatorului, pot evita expunerea lor si a copiilor la stresul presupus de purtarea unui proces public, în fata unui judecator. Timpul redus, precum si taxele de timbru reduse la jumatate pentru încuviintarea acordului de mediere sunt de asemenea avantaje importante care pot fi obtinute prin apelarea la mediere si la mediator.
Stefan N. Stef
Mediator
Presedinte Corpul Profesional al Mediatorilor din judetul Salaj