Astăzi sărbătorim Ziua Națională a Culturii. Doar de șase ani celebrăm această zi, de când un grup de 50 de deputați și senatori au depus un proiect de lege prin care 15 ianuarie, să devină ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Națională a Culturii. De ce? Pentru că, vorba lui Constantin Noica, “Eminescu reprezintă omul deplin al culturii românești”. Și pentru că, în naivitatea lor, parlamentarii noștri au crezut că Poetul nepereche poate trage după el cultura românească ce se află de o bună vreme în declin. Numai că lucrurile nu stau chiar așa. Cultura, astăzi, la noi, este percepută ca o Cenușăreasă. Ziua Națională a Culturii, deși tânără, doar de șase ani a devenit un fel de “Cântare a României” de pe vremea socialismului. Mai marii zilei o sărbătoresc de milă, de silă, pentru că e Lege (nr.238/7.XII.2010). Iar legile trebuie respectate. Chiar dacă astăzi este Ziua Națională a Culturii, în Sălaj și în mai multe județe din țară maniestările dedicate acestui eveniment s-au ținut ieri. Logica e simplă: hai s-o facem joi, pentru că vineri e weekend și-i păcat să ne stricăm sfârșitul de săptămână cu evenimente care oricum nu ne interesează și nu au priză la publicul larg, și-au zis îndrituiții din cultura sălăjeană. Și, într-adevăr, au fost câteva evenimente: La Școala Gimnazială Mihai Eminescu din Zalău, La Școala Gimnazială din Horoatu Crasnei, la Casa Municipală de Cultură și în Clădirea Transilvania. Recitaluri de poeme din Eminescu, stop_coloana câteva melodii populare, o suită de jocuri. Și cu asta am celebrat Ziua Națională a Culturii. Bineînțeles, astfel de manifestări sunt majoritatea formale. O dată pentru că inițiatorii lor se ghidează după principiul lui Pillat din Pont, “hai să ne spălăm pe mâini”, și apoi pentru că ce se pune pe tapetul cultural nu ajunge la sufletul omului, acolo în adânc, să-l răscolească. Actul emotiv lipsește de cele mai multe ori. Dacă omul de rând nu vrea gladiatorii din Porolissum Fest, ci Fiii satului, dă-i Fiii satului. Fă-l să se simtă bine, să se bucure de cultura care-l unge la suflet. Aici ar trebui să reflecteze mai marii județului când împart bugetul. Cosiliul Județean Sălaj a alocat anul acesta 18 milioane de lei pentru cultura sălăjeană, 11,5 la sută din totalul bugetului. În ce măsură acești bani pot să ridice actul de cultură la nivelul pe care și-l dorește cetățeanul de rând. Rolul celor ce conduc cultura sălăjeană și nu numai este de a găsi calea de mijloc, de a face din cultură un act pentru masele largi, la care oamenii să vină cu sufletul deschis, convinși fiind că acolo e un izvor spiritual nesecat.
S-a sărbătorit, formal, Ziua Națională a Culturii
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...