Nu crapă pietrele, nu-i gerul Bobotezii, dar totuşi e frig să locuieşti într-o cameră neîncălzită, să te culci şi să te scoli la aceeaşi temperatură de 3 – 4 grade Celsius
În Zalău sunt aproximativ 300 de persoane care nu au un adăpost deasupra capului. O parte dintre acesti nenorociti ne spun ca se afla pe drumuri din cauza nepasarii autoritatilor. Replica autoritatilor îi va contrazice. Nici nu conteaza. Din moment ce exista, si din moment ce exista atât de multi, înseamna ca protectia sociala e săracă în ofertă.
Sunt mulţi oameni fără nimic deasupra capului, care pe vremea asta duc o viaţă de câine, iar când plouă de câine plouat. Stau în “apartamente” fără chirie, fara impozite, prin canale, scari de bloc sau sub conducte.
Încă ne cutremură amintirea zilei de 22 iulie 2014, când pe strada Armoniei cineva a vazut cadavrul unui barbat sub tevile care deserveau odata sistemului centralizat de termoficare al orasului. Oamenii legii au mers si au identificat decedatul de sub ţevi drept Fabian S., despre care politia spunea ca nu are domiciliu. Avea 64 de ani.În anii în care înca mai transportau apa calda, tevile s-au consacrat ca adaposturi caldute pentru prapaditii fara un acoperis. La fel si canalele. Ei bine, sistemul de termoficare nu mai functionează. Un caz similar cu cel al lui Fabian S. a avut loc în 2011. Un boschetar a fost gasit mort în canal, într-o stare avansata de putrefactie. Era un barbat de 40 de ani. Obisnuia sa intre în canalul de pe strada Corneliu Coposu pentru a se încalzi. Era frig de decembrie. A fost gasit de un alt om al strazii în cautare de adapost si putina caldura. Ca Fabian şi ca mortul fără nume sunt mulţi, dar îi cunosc puţini, sau nimeni.
Cei şapte din PT 9
În Punctul Termic nr. 9 locuiesc şapte suflete. Sunt şapte camere de trei pe trei metri care satisfac nevoile de adăpost şi celor mai pretenţioşi oameni ai străzi. Numai că aici nu habitează oameni ai străzi. Sunt tineri pe care societatea i-a refuzat şi nu l-ea dat posibilitatea să-şi găsească un loc către mijlocul ei, ci doar aşa, mai mărginaş.
Batem la uşa unei camere şi ne întâmpină o mai veche cunoştinţă a noastră, Coloji Liviu. El este de loc din Cluj, dar a terminat Şcoala specială nr.13 din Zalău şi a rămas în oraşul de sub Meseş. Încă din 2008, când acest punct termic a fost dezafectat, Liviu locuieşte aici. Îşi aduce aminte de imensa hală, compartimentată cu cearceafuri şi dulapuri, unde stăteau claie pe grămadă. Era frig atunci, nici apă nu aveau. Şi se spălau, când se spălau, în lighene de plastic. În camera lui Liviu e cald. Conducerea DASC le-a oferit calorifere electrice pe perioada de iarnă, cu obligaţia de a le restitui în primăvară. Unii îşi permit să le utilizeze, alţii mai puţin, în funcţie de venit. În camera lui Coloji Liviu se lucrează în tricou. Liviu se ocupă cu repararea calculatoarelor şi a televizoarelor. Loc de muncă sigur nu are. De cum începe primăvara iese la săpatul grădinilor. Atunci câştigă mai bine. Acum trăieşte de pe o zi pe alta, dar se bucură că are condiţii bune de locuit. Pentru utilităţi plăteşte 70 de lei pe lună pe perioada de iarnă.
Vizavi de camera lui Liviu se află camera lui Cristian Iancău. Şi el este unul dintre cei mai vechi locatari ai PT.9. E curat în camera lui Cristian. Cristian nu se îndură să folosească stop_coloana caloriferul electric decât din când în când. “Mă arde la buzunar şi nici nu-i aşa de frig afară”, spune Cristian
Acasă la Hi Man
Am vizitat ieri locuinţa în care se adăposteşte unul dintre cele mai pitoreşti personaje ale Zalăului, Kalai Tibor, cunoscut de tot oraşul drept Hi Man. Locuinţa lui este situată în Punctul Termic nr. 23. A primit-o în urmă cu cinci ani, mai exact în noiembrie 2010, de la Primăria Zalău, prin Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară. Primarul Radu Căpîlnaşiu şi directorul DASC, Dorina Baboş, au considerat că dacă faci un bine nu te bate Cel de Sus; şi uite aşa a fost strâns de pe drumuri Hi Man. Să nu mai vorbim că înainte de a primi acest spaţiu de locuit, Tibor al nostru îşi ducea existenţa nocturnă într-o magazie cu lăzi goale a unei crâşme. A rămas şi fără aceea în pragul iernii din 2010. A ajuns atunci de la periferia existenţei mai spre centru. Prin mila şi bunăvoinţa unor cunoştinţe şi a unor fincţionari de la primărie, locuinţa lui Hi Man a fost mobilată. Până a nu da ortul popii Uzina Electrică, locatarul din PT 23 avea şi căldură pe prioada de iarnă, avea şi apă curentă. Numai că aceste utilităţi au cam dispărut odată cu Uzuna. În vara acestui an, din cauza ploilor, tavanul camerei a… putrezit. Aşa se face că aunci când norii se scuturau apa ajungea şi în camera lui Hi Man. Ba i s-a stricat şi uşa de la intrare. Pe Hi Man îl ploua în pat. Conducerea DASC s-a sesizat şi a trimis muncitori pentru măsurători. Au trecut câteva săptămâni până ce muncitorii s-au apucat de treabă. Dar s-au apucat şi au făcut-o ca lumea. Tavan de rigips, pereţi zugrăviţi, uşă reparată. Numai că în marea lor vervă, muncitorii au uitat să mai cupleze iluminatul la reţeaua de curent electric. Aşa că Hi Man stă noaptea pe întuneric. De încălzit nici vorbă. Cu toate că ar primi un calorifer electric din partea DASC pentru perioada de iarnă. Kalai Tibor nu prea vrea să-l folosească. S-a fript iarna trecută, când a utilizat un reşou pentru a-şi încălzi mădularele şi a plătit 380 de lei din pensia lui de handicap de 270 de lei lunar. Are două plapume sub care intră îmbrăcat după ce asfinţeşte soarele. În locuinţa lui Hi Man este curat, este plăcut vara. Iarna, însă… Numai că Kalai Tibor se adaptează uşor şi condiţiilor sociale şi condiţiilor de climă şi spune că este foarte mulţumit că are un loc al lui unde să pună capul pe o pernă.
Alte 10 locuinţe pentru sărmani
Dacă acceptăm ideea că cei fără locuinţe din municipiul Zalău, adică oamenii nevoiaşi, oamenii străzii, găsesc de bine de rău la ora actuală un loc unde să pună capul pe o pernă, într-un viitor nu prea îndepărtat problema spaţiului de habitat se va îmbunătăţi considerabil. Primăria municipiului Zalău a achiziţionat într-o primă fază 10 containere tip locuinţă socială, din care cinci simple şi cinci duble, pe care le va amplasa pe strada Spicului. Lucrările au fost îngreunate din cauza timpului nefavorabil, dar edilii spun că dacă vremea va permite, lucrările de amplasare a containerelor de locuit se vor finaliza până la sfârşitul lunii ianuarie 2016.