Fumătorii trebuie să se abţină inclusiv în restaurante şi cafenele


Legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise a fost adoptată ieri, 15 decembrie, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 164 de voturi “pentru”, 20 voturi “împotrivă” şi 26 de abţineri, urmând să fie transmisă preşedintelui spre promulgare.
Legea adoptată ieri modifică şi completează Legea 349 din 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care a impus de atunci restricţii pentru fumători. Acum, însă, se interzice complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ. Dacă legea va fi promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis, ea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Tot un calcul politic – cât votează fumătorii şi cât votează nefumătorii
În cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Horia Cristian a anunţat că PNL va vota legea antifumat, transmiţându-le colegilor săi că doar 28 la sută dintre alegătorii lor fumează, potrivit statisticilor.
“Avem în România o lege veche de 15 ani care a dovedit că este absolut inutilă. Nu a limitat în niciun fel fumatul în spaţiile publice şi, în continuare, cei 72 la sută dintre români care nu fumează sunt supuşi unei minorităţi de 28 la sută care fumează. Este momentul ca România să intre şi ea în normalitate, să intre în rândul ţărilor care au limitat în mod drastic fumatul în spaţiile publice. Doar 28 la sută dintre români fumează, 28 la sută dintre alegătorii dumneavoastră”, a declarat deputatul PNL Horia Cristian.
Deputatul UDMR Mate Andras a anunţat şi el în dezbateri că grupul minorităţii maghiare din Camera Deputaţilor va susţine, de asemenea, legea antifumat, afirmând că şi nefumătorii au dreptul la sănătate, aşa cum fiecare cetăţean are acest drept.

De la Aurelia şi Manuela din PSD li se trage fumătorilor
Iniţiatoarea legii, deputatul PSD Aurelia Cristea, a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea şi să amendeze legea, în urma unui demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene.
“De 8 luni, aproape 9 luni, m-aţi auzit vorbind continuu despre această lege şi despre nevoia de protecţie a sănătăţii, a noastră, dar în special a copiilor şi copiilor copiilor noştri. Această lege a pornit de la doamna deputat Manuela Mitrea. Nu am făcut decât să amendez această lege şi, împreună cu 250 de ONG, să facem un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene”, a declarat iniţiatoarea legii.
Legea antifumat a fost adoptată vineri de Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor în unanimitate. Membrii comisiei au hotărât însă retragerea amendamentului care interzicea afişarea produselor din tutun în locurile  stop_coloana obligatorii de trecere. Deputaţii din Comisia pentru sănătate au ţinut cont de adresa venită din partea Consiliului Concurenţei şi au eliminat amendamentul care prevedea interzicerea afişării produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere, pentru ca legea adoptată să nu fie considerată neconcurenţială, a precizat deputatul Rodica Nassar.

Parlamentarii fumători din Sălaj sunt de acord cu legea antifumat
Deputatul PSD Sălaj, Iuliu Nosa, care este fumător, a spus că nu este un co-semnatar al iniţiativei legislative, dar dar că a votat “pentru”.
Referitor la impactul asupra mediului de afaceri din domeniul alimentaţiei publice, cu precădere restaurantele şi cafenele, care ar putea avea de suferit din cauza acestei reglementări, Iuliu Nosa a apreciat că va fi o perioadă de câteva luni de derută, dar că lumea se va obişnui. “Sigur, pot apărea tot felu de discuţii legate de activităţile economice; va fi o perioadă de câteva luni în care activitatea va fi scăzută, dar situaţia se va îmbunătăţi ulterior. Cei care vor controla unde se fumează şi dacă e interzis fumatul acolo vor fi instituţiile abilitate, printre care şi ISU. Acestea vor putea veni chiar şi în birourile publice, precum şi în cabinetul meu de parlamentar, pentru a verifica dacă se fumează sau nu”, a spus deputatul Iuliu Nosa.
Deputatul Nosa spune că nu se supără că nu va mai putea fuma în biroul de deputat din Zalău. “Mă bucur că se gândesc colegii mei la sănătatea mea”, spune deputatul.
Senatorul PSD Gheorghe Pop a recunoscut că mai trage câte o ţigară când stă la o cafea, dar a concluzionat că legea vine în sprijinul populaţiei, chiar dacă acest lucru poate duce la diminuarea veniturilor mediului de afaceri din alimentaţia publică.
“Eu nu sunt un mare fumător, fumez două-trei ţigări la o cafea pe zi. Până la urmă, e dreptul la sănătate şi a celor care nu fumează şi care stau in preajma fumătorilor şi inhalează o substanţă dăunătoare. Mă bucur că această lege va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Cu siguranţă va fi promulgată. Sigur că se poate isca o dezbatere privind problemele care pot apărea pentru mediul economic din domeniul alimentar, dar, pe de altă parte, între sănătatea omului şi siguranţa financiară a unui patron care dă posibilitatea omului să fumeze trebuie să alegem prima variantă, şi anume să ne îngrijim de sănătatea oamenilor. Nu cred că o să afecteze restaurantele aşa de mult, pentru că omul o să îşi găsească un loc de fumat, nu într-un spaţiu public, ci altundeva, apoi va putea merge să bea o cafea liniştit, fără ţigară”, a spus senatorul Pop.