Prefectul județului Salaj, Ionel Ciunt, ne-a spus ieri ca îl va suspenda din funcție și pe primarul din Marca, Dan Șumalan, pe perioada cât este în arest. „Îl suspend și pe primarul din Marca din funcție; aștept de la Tribunalul Salaj sa trimita sentința sa vad exact încadrarea. Eu știu oricum din presa ce s-a întâmplat, dar trebuie sa vedem și sentința. În funcție de sentința, vom emite ordinul de suspendare al primarului”, ne-a spus prefectul Ionel Ciunt.
Dan Șumalan, primarul comunei Marca, este al doilea primar din Salaj care în decurs de numai o saptamâna este arestat de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj pentru fapte de corupție, dupa ce, sâmbata trecuta, primarul comunei Balan, Maghiar Isaia, a fost arestat la domiciliu.
Șapte primari au fost deja destituiți de prefect pentru ca sunt condamnați sau arestați
12 din cei 61 de primari din Salaj au fost sau sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de corupție, uz de fals sau abuz în serviciu.
Șapte dintre aceștia au fost destituiți prin ordinul prefectului Ionel Ciunt.
Primul dintre cei șapte condamnați și destituiți de prefectul Ionel Ciunt a fost primarul comunei Meseșenii de Jos, Sandu Bercean. Primarul comunei Meseșeni de Jos, Sandu Bercean, și-a pierdut funcția la finele lunii aprilie 2014, ca urmare a unei decizii definitive a instanței de condamnare la șase luni de închisoare cu executare pentru infracțiunile de conflict de interese în forma continuata, conflict de interese și fals intelectual. Imediat a venit și ordinul de demitere din funcția de edil, semnat de prefectul județului. Atribuțiile sale au fost preluate de viceprimarul Seres Arpad.
A venit apoi și rândul altor primari din județ. Ioan Barou, primarul comunei Bocșa, a fost condamnat la un an și jumatate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție. Primarul a fost condamnat pentru ca a emis acte false fiului secretarului comunei, ajutându-l astfel pe acesta sa obțina subvenții pentru construirea unei case.
Primarul din Crișeni, Maior Andrei, condamnat la la pedeapsa de 6 luni de închisoare cu suspendare și doi ani și șase luni termen de încercare, pentru savârșirea infracțiunii de conflict de interes, a fost și el destituit de prefect la începutul acestui an.
Fostul lider PSD Jibou, care a ocupat și funcția de primar al orașului pâna a fost destituit de prefect la începutul lunii mai, Eugen Balanean, este acuzat de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție, o infracțiune de conflict de interese și o infracțiune de purtare abuziva. Pe 11 mai, Eugen Balanean a fost reținut prevenitv 24 de ore, apoi plasat în arest preventiv la domiciliu. Balanean mai are o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fiind învinuit ca a oferit contracte firmei fiului sau. Primarul din Jibou a fost primul edil al unui oraș din Salaj care a fost destituit din funție pentru condamnare în instanța.
Primarul din Dragu, Claudiu Lazar, s-a aflat în conflict de interese pentru ca și-a angajat mama, pe Rodica Lazar, fost primar al comunei Dragu, în funcția de consilier personal al primarului.
Primarul comunei Balan, Maghiar Isaia, a fost reținut joi, 26 noiembrie, de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj, fiind acuzat de savârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu asimilate faptelor de corupție și conflict de interese. Cu cinci capete de acuzare, procurorii l-au prezentat vineri la Judecatoria Zalau pe Maghiar Isaia, cerând arestara preventiva pentru 30 de zile. Magistrații au hotarât însa ca Maghiar Isaia sa fie arestat preventiv la domiciliu pentru o perioada de 30 de zile, respingând cererea procurorilor. El a fost destituit de prefect la începutul saptamânii trecute.
Ultimul primar destituit este primarul comunei Marca, Dan Șumalan, arestat sâmbata pentru corupție.
Cinci primari în funcție, cu procese pe rol
Liviu Nicolae Farcaș, primarul comunei Cizer, a fost trimis în judecata acuzat de conflict de interese, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț în incompatibilitate cu funcția deținuta și de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție. Printre altele, a dispus plata a 60.700 de lei catre o societate comerciala în baza unei facturi pentru lucrari de deszapezire care nu au fost efectuate. stop_coloana
Vasile Lazar, primarul comunei Maeriște, a fost trimis în judecata și condamnat pentru doua infracțiuni la pedeapsa amenzii penale de 6.000 de lei. El a fost achitat doar pentru o fapta cea de abuz în serviciu, amenda penala urmeaza a fi achitata.
Varga Andrei, primarul orașului Cehu Silvaniei, este trimis în judecata pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. A efectuat decontari ilegale la mai multe lucrari neefectuate, prejudiciind astfel bugetul local, a majorat nelegal cu suma cu 74.929 de lei prețul unui contract de lucrari încheiat între firma Drum Construct și Primaria Cehu Silvaniei.
Ioan Catana, primarul PSD-ist al comunei Chieșd, a fost acuzat la începutul lunii martie de catre procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj de trei fapte de corupție și conflict de interese. La începutul lunii aprilie, procurorii au renunțat la doua capete de acuzare dupa cum ne informa la acel moment Pompilia Stana, purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj.Marți, 26 mai, la Judecatoria Șimleu Silvaniei s-a judecat dosarul 415/309/2015, în care primarul Ioan Catana este judecat pentru conflict de interese. Magistrații au amânat pronunțarea unei sentințe pâna pe data de 9 iunie.
Primarul orasului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcas, a fost trimis în judecata, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri si uz de fals.
Patru foști primari cu probleme în justiție
Au probleme în justiție și mulți dintre cei care în mandatul trecut au fost primari.
Fostul primar al comunei Ip, Ioan Boer, a fost condamnat într-un dosar la patru ani de închisoare cu suspendare, iar în alt dosar la trei ani de inchisoare cu suspendare. El a fost acuzat de corupție, dupa ce pe vremea când era primar și președinte al comisiei locale de fond funciar din Ip a împroprietarit patru cetațeni cu terenuri din proprietatea Composesoratului din Cosniciu de Sus, terenuri pe care apoi edilul le-a vândut concubinei sale pentru a-și face împreuna o casa de vacanța acolo.Fostul primar al comunei Surduc, Ionel Daniel Chira, a fost trimis în judecata pentru savârșirea a doua infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece și-a însușit prin intermediul unui locuitor din comuna suprafața de 2.800 de metri patrati de teren. Teren pe care l-a vândut mai apoi celui cunoscut drept regele asfaltului, Costel Cașuneanu, administrator al SC Pa&Co, pentru a amenaja o baza de producție. Ionel Chira a fost condamnat la trei ani și jumatate de închisoare cu suspendare.
Fostul primar de Mirșid, Avram Sebastian Vasile, a fost trimis în judecata acuzat de abuz în serviciu. Curtea de Apel Cluj a dispus însa încetarea procesului penal, dupa ce Avram Sebastian a achitat un prejudiciu de 9.000 de lei.Fostul primar de Letca, Petru Cozma, a fost trimis în judecata pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, asimilat faptelor de corupție. Fostul edil este acuzat ca în calitate de primar a dispus, cu încalcarea dispozițiilor legale și contractuale, plata sumelor de 20.000 de lei și 74.972 lei catre societatea Mirghis Plus, cauzând prejudiciu Consiliului Local Letca.
Primarii „greșesc” pentru ca nu știu legislație
L-am întrebat pe prefectul județului Ionel Ciunt cum își explica faptul ca procentul primarilor salajeni acuzați de corupție crește vertiginos de la o saptamâna la alta. Acesta considera ca de vina poate fi și legislația, care ar trebui puțin corectata, pentru ca sunt multe lucruri care pot fi interpretate, iar unii primari nu au studii juridice.
„Nu vreau sa comentez, probabil ca și legislatia ar mai trebui corectata, sunt lucruri care pot fi interpretate în multe feluri. Mulți primari nu au studii juridice și nu au pe nimeni cu o asemenea pregatire, de aceea pot cadea într-o greșeala. Sigur, instanțele vor analiza lucrurile, și cine trebuie sa plateasca va plati”, a spus prefectul Ciunt.