A avut loc ieri o sedinta extraordinara de Consiliu Local Municipal, in ideea ca asperitatile pe tema contractului pentru gunoi in Salaj dintre Primaria Zalau, pe de o parte, si Consiliul Judetean, pe de alta parte, se netezesc. Groapa de gunoi de la Dobrin care va deservi tot Salajul este aproape gata si se apropie momentul inchiderii gropii de gunoi din Criseni. Solutia comuna intre conducerea judetului si cea Zalaului pentru colectarea si transportul gunoiului intarzie insa sa apara. Ieri a fost respins din nou proiectul de hotarare privind “adoptarea unei decizii cu privire la emiterea avizului documentatiei de atribuire a contractului de delegare prin concesionare a gestiunii activitatilor de salubrizare din judetul Salaj – componenta colectare si transporturi deseuri municipale, respectiv privitor la demersurile ce se vor efectua in legatura cu delegarea acestui serviciu”. Au fost doar 7 voturi “pentru” si opt abtineri. In conditiile in care la sedinta si-au facut prezenta doar 15 consilieri din cei 21, plus o echipa de la Consiliul Judetean, care, bineinteles, nu a avut drept de vot.
In esenta, este vorba despre un contract de delegare ce face parte din proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor din judetul Salaj”, finantat in mare parte din fonduri europene (35 de milioane de euro) si implementat de Consiliul Judetean prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ECODES.
Primaria Zalau nu-i multumita de frecventa cu care se va face colectarea deseurilor si se teme de pret
Neintelegerile au ca punct de pornire o serie de nemultumiri ale Primariei Zalau legate de conditiile ce vor fi impuse firmelor care vor castiga licitatia. De pilda, in documentatie se prevede ca ridicarea deseurilor din zonele de blocuri sa se faca de doua ori pe saptamana, ceea ce este insuficient, a spus primarul Radu Capilnasiu. In conditiile actuale, deseurile se ridica o data sau chiar de doua ori pe zi.
Conducerea primariei este nemultumita si pentru faptul ca unul dintre criteriile de atribuire (cel mai solid) este tariful. Iar daca tariful nu este stabilit corespunzator, operatorul va cere, dupa semnare contractului, schimbarea tarifului. stop_coloana
In sedinta din septembrie, cand Consiliul Local a fost chemat sa-si dea avizul pentru acea documentatie, proiectul de hotarare a fost retras de pe ordinea de zi. Primaria Zalau a propus patru operatori de salubrizare pentru Salaj, ECODES a refacut documentatia si a aprobat doar doi. In aceste conditii, conducerea Primariei Zalau isi mentine punctul de vedere, acela de a nu semna documentatia.
Consilierul Daniela Cota a venit cu contraargumente, spunand ca in conformitate cu legislatia tariful este factorul de baza pentru selectarea operatorului si ca argument a adus pretul pe persoana. Ea a mai spus ca daca nu trece acest proiect s-ar putea sa patim ca si Clujul care transporta deseurile menajere la Alba sau Bihor, iar aceste transporturi duc la costuri mari.
In replica, primarul Radu Capilnasiu a spus ca daca depozitarea la groapa din Criseni costa acum 25 de lei tona de deseuri menajere, in depozitul ecologic unic de la Dobrin va costa 58 de lei depozitarea unei tone de deseuri. “Nu putem adopta o hotarare cu privire la avizarea documentatiei asa cum este ea conceputa acum”, a spus primarul.
Consiliul Judetean se teme ca va pierde 35 de milioane de euro, finantarea europeana pentru proiect
Reprezentantul Consiliului Judetean Salaj a atentionat consilierii Zalaului ieri ca data limita de inchidere a gropii de la Criseni este 30 iunie 2016 si ca daca se taraganeaza mult, acest obiectiv nu va fi atins. In acest context, proiectul devine neeligibil si Salajul pierde 35 de milioane de euro.
S-a decis totusi ieri constituirea unui grup de lucru la nivel de Consiliu Local in vederea solutionarii pe cale amiabila a neconformitatilor din documentatie. Grupul este format din trei membri alesi prin vot secret (Claudiu Barsan, Daniela Crisan, Fazekas Nicolae), care intr-un timp cat mai scurt vor incepe negocierile cu asociatia ECODES.