Procurorii DNA l-au reţinut pe Dan Radu pentru 24 de ore şi au cerut arestarea lui

imagine-articol0_47564

 

 

Cei care l-au denunţat pe fostul poliţist sălăjean Dan Radu au primit 10 hectare de teren în Zalău cu condiţia ca Dan Radu să le vândă şi să-şi ia partea. Până acum, inculpatul a vândut de 307.884 lei


 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de luni (19 octombrie, ora 22.20) până în această seară (20 octombrie, ora 22.20) a inculpatului Dan Radu, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată. În acest interval, Dan Radu urma să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
Din ordonanţa întocmită de procurorii DNA Cluj a rezultat că există date şi probe potrivit cărora în perioada 2012 – iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins şi a primit de la o persoană (denunţător în cauză) mai multe sume de bani şi bunuri imobile (terenuri), lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 hectare de teren. Condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora. Din banii rezultaţi, inculpatul Dan Radu a pretins o parte din preţul de vânzare al terenurilor, fără a se stabili un procent care să îi revină, convenind ca pe măsura vânzării, acesta să-şi reţină o parte din banii încasaţi.

A vândut în ultimii doi ani un hectar şi jumătate cu 53.000 de euro, din care şi-a oprit 60 la sută
Astfel, în perioada 2013 – 2015, din totalul sumelor înscrise în contractele de vânzare cumpărare, martorul denunţător şi fratele său au primit suma de 22.700 euro, în mai multe tranşe, ce reprezintă un procent de 40 la sută din valoarea declarată a vânzărilor care se cifrează la aproximativ 52.000 – 53.000 euro (valoare stabilită prin echivalarea preţului în lei înscris într-un număr de şase contracte de vânzare cumpărare ce priveau o suprafaţă totală de 14.973 metri pătraţi în municipiul Zalău). în cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafaţă de teren de 8.433 metri pătraţi (preţul înscris în contract fiind de 120.000 de lei). în aceeaşi manieră a procedat inculpatul Dan Radu şi în cursul anului 2011, când, urmare a influenţei pretinse, a fost emis pe numele a două persoane un titlu de proprietate ce privea o suprafaţă totală de 8.684 metri pătraţi, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent stop_coloana de 1 la sută din preţul de vânzare al terenurilor respective. Până în prezent, în acest caz, valoarea terenurilor înstră-inate se ridică la peste 307.884 lei, conform preţurilor înscrise în contractele de vânzare cumpărare, precizează DNA.

Două percheziţii în două săptămâni la Primăria Zalău
Dan Radu a fost reţinut de procurori ;uni seara la ora 20.20, după ce procurorii DNA începuseră de dim ineaţă percheziţiile la sediul Primăriei Zalau îîn căutarea probelor legate de acest caz. S-au făcut “ verificări la Serviciul Fond Funciar, Registrul Agricol, în mai multe dosare privind reconstituirea dreptului de proprietateÎ, după cum ne-a declarat cu zgârcenie Manuela Ghiurutan, purtător de cuvânt la Primăria Zalau. |eful Serviciului Fond Funciar este acum Lucian Baican, fost subprefect. 
N-au trecut nici două săptă-mâni de când, pe data de 7 octombrie, procurorii DNA au făcut prima percheziţie la Primăria Zalău, de unde au ridicat acte şi au verificat dosare privind contractele încheiate de Serviciul Corp Control cu operatorul de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare Coral Impex SRL. |eful Serviciului Corp Control, Stefan Jugrestean, a fost audiat la sediul DNA Cluj.

Pe cine are Dan Radu în Primăria Zalău?
Inculpatului Dan Radu i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Biroul de informare şi relaţii publice al DNA ţine să facă precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. Procurorii DNA au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciilor Judeţene de Informaţii şi Protecţie Internă şi Anticorupţie Cluj şi din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca. 
 Până se va afla pe cine avea în Primăria Zalău, Dan Radu este un personaj misterios. Nu este angajat al Primăriei Zalău. Născut în 1972 şi absolvent al Liceului Teoretic Zalău, Dan Radu este cunoscut în oraş pentru afaceri cu terenuri, de care se ocupă de aproximativ zece ani. Înainte a fost poliţist, ajutor de şef de post în Nuşfalău, apoi în Hereclean.