Primăriile se declară pregătite să infrunte o iarnă grea

Iarna este aproape. În unele judeţe învecinate a fulguit. Nici meteorologii nu ne dau veşti bune privind răcirea vremii şi posibilele ninsori. Primăriile sunt pregătite de venirea iernii? Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile câtorva primari, răspunsul ar fi „da”.
Primăria Agrij spune că poate să ningă şi la noapte
Pamfil Berar, primarul comunei Agrij, are stoc de nisip şi sare încă de anul trecut, peste 30 de tone. Primăria deţine un tractor cu lamă şi un multifuncţional unimop (lamă şi răspânditor de antiderapant). Anul trecut, Primăria deszăpezea drumul până în vârful Meseşului. Acum i-a fost luată o mare distanţă de drum şi dată comunei Buciumi. Aşa au vrut mai marii Consiliului Judeţean. Dar primarul Berar nu este supărat. Cât despre asigurarea lemnelor pentru încălzire în instituţiile din comună, acestea au fost asigurate şi pentru anul viitor, deşi Primăria din Agrij nu deţine nici o palmă de pădure. „Dacă la noapte ninge, nu-mi fac probleme, am totul pregătit”, spune primarul de Agrij.
Benesat preferă încălzirea cu lemne. Gazul e prea scump
Deşi prin Benesat trece conducta de gaz metan, primarul Sorin Romocea spune că preferă combustibilul solid, adică lemnele, pentru că iese mai ieftin din iarnă. La toate cele trei şcoli din comună (Aluniş, Benesat şi Biuşa) există centrale termice pe combustibil solid (lemne). În schimb, la căminele culturale din cele trei sate încălzirea se face cu gaz metan. Romocea explică fenomenul prin faptul că cele trei lăcaşuri de cultură sunt noi sau recent reabilitate şi s-a impus dotarea lor cu centrale termice pe gaz, mai ales că nu în fiecare zi sunt activităţi, şi se economiseşte combustibilul. Pe când la şcoli şi la primărie… Primăria din Benesat deţine 86 de iugăre de pădure, suprafaţă suficientă pentru a asigura şi o parte din masa lemnoasă pentru cetăţenii care nu deţin treren forestier. stop_coloana
Cu deszăpezirea nu-i problemă. Primăria are în stoc nisip şi sare de anul trecut, pentru că a fost o iarnă uşoară pentru drumari şi mai are în dotare plug pentru zăpadă şi tractor cu care, la o adică va curăţa de omăt cei 9 kilometri de drum comunal şi o parte din drumul judeţean DJ 196E dintre Benesat şi Supur.
Bălan nu se teme de zăpadă
Primăria comunei Bălan are în proprietate 670 de hectare de pădure. |colile, căminele culturale, cabana, stadionul, sediul primăriei, toate sunt aprovizionate cu lemne pentru iarnă. Isaia Maghiar, primarul comunei spunea că asigură cu lemne şi familiile nevoiaşe din comună, la preţuri modice. O eventuală deszăpezire este executată cu utilaje proprii şi cu utilajele societăţilor comerciale (balastiere) din comună. „Doar zăpadă să fie”, zice prim-edilul Bălanului.
La Treznea nu-i grabă
Primăria din Treznea a încheiat protocol cu Consiliul Judeţean. Viceprimarul Nicolae Criste spune că urmează licitaţia pentru alegerea firmei care se va ocupa de deszăpezire, licitaţie care va avea loc până la 15 noiembrie. Cât despre combustibilul pentru iarnă, viceprimarul spune că este asigurat sută la sută pentru cele două şcoli din comună şi primărie, pentru că Primăria din Treznea deţine 35 de hectare de pădure.