Lucrarile de igienizare din multe unitati de invatamant nu sunt finalizate, iar clopotelul va suna in plin santier in 34 de scoli din judet
In urma cu cateva zile, seful Inspectoratului scolar mentiona ca din 500 de scoli din judet, doar in 188 de unitati au fost finalizate lucrarile de igienizare. Alte 284 lacasuri de invatamant vor fi finalizate pana la data inceperii anului scolar, iar 28 vor ramane neigienizate. Dintre primarii de comune unde s-a specificat ca sunt scoli neigienizate, majoritatea sustin ca exista o explicatie si ca totul va fi pregatit pe cand vor venii copiii la scoala.
Viceprimarul comunei Almasu, Alexandru Ghila, a admis ca lucrarile de igienizare nu sunt chiar finalizate, nici la Jebuc, nici la Almasu, Mesteacan ori Taud. S-a intarziat atata pentru ca primaria nu dispunea de intreaga suma necesara reparatiilor si igienizarilor, 1,2 miliarde lei. Abia dupa identificarea fondurilor s-a lucrat in Almasu pentru reparatii la centrala termica, astfel ca lucrarile de igienizare a ramas ultimele. Edilul a dat asigurari ca totul va fi pregatit pe cand incepe scoala.
In lipsa de bani, firmele sunt platite cu lemne
In comuna Fildu de Jos, primarul Ioan Mangau a recunoscut ca „inca scolile nu sunt foarte pregatite”, dar a promis ca pe luni, cu o saptamana inainte de inceperea anului scolar, vor fi gata. Intarzierea a fost cauzata, dupa cum s-a justificat primarul de faptul ca „s-au cautat solutii sa lucram cu bani putini si repede”. Varianta gasita la Fildu poate parea destul de originala, mesterii au fost platiti prin compensare: in loc de bani au primit lemne din padurea primariei si astfel s-au cheltuit din bugetul local doar 20 milioane lei vechi pentru achizitionarea de materiale de constructii. Scolile in care lucrarile de igienizare au demarat chiar ieri, si care vor fi finalizate pana luni sunt din Tetis, Fildu de Jos si Fildu de Sus. La Fildu de Mijloc nu se fac igienizari deoarece anul trecut aici s-au receptionat lucrari ample de investitii pentru reabilitare.
Trei scoli in pragul desfiintarii
In scolile de la Gilgau, potrivit primarului Eugen Codorean s-a facut doar curatenie. Unitatile de invatamant din Glod, Birsau, Fodora si Gilgau potrivit prim-edilului nu au probleme, pentru ca anul trecut au fost reabilitate si nu aveau nevoie de o noua igienizare. In schimb, la Dobrocina, Chizeni si Fodora ar fi fost nevoie de igienizari, dar nu s-a facut nimic pentru ca primarul nu stie daca acestea nu se inchid, neavand numarul minim de copii.
La Plopis, dupa cum ne-a spus directorul scolii, Victor Criste, bugetul alocat de primarie pentru cele trei scoli a fost de 100 milioane lei vechi, bani care s-au folosit pentru igienizarile de la scolile din Plopis (lucrari deja finalizate) si Iaz (in curs de finalizare), precum si pentru constructia a doua magazii de lemne la Fagetu si Plopis, pentru montarea de burlane si pentru realizarea unui zid de sprijin la Fagetu. Directorul Criste a sustinut ca „data de 15 septembrie nu ne va prinde cu scolile in santier”.
Si la Carastelec primarul sustine ca ^stam foarte bine la capitolul scoli, anul scolar poate incepe chiar de maine”. Primarul Faluveghi Francisc a explicat ca la Carastelec salile de clasa au fost zugravite anul trecut, acum se lucreaza doar pe holuri.
Primul clopotel – printre schele
In 34 de unitati de invatamant elevii vor invata in plin santier, cel putin pana la finele lui septembrie sau chiar pana pana la data de 15 decembrie. Conform informatiilor primite de la inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, in 11 scoli s-au efectuat lucrari de investitii in vacanta de vara, 28 au fost reparate, 35 reabilitate si in 21 s-a lucrat la reteaua de utilitati. Intarzierea platilor inspre constructori sau vremea nefavorabila reprezinta principalele cauze pentru care elevii vor fi colegi, o perioada, cu zidari si constructori.
Scoala incepe in plin santier
Articole
Cele mai utilizate vămi din Bihor și Satu Mare se închid definitiv
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se închid definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei de stat a României, la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Odată cu intrarea terestră în Spațiul Schengen, vom avea posibilitatea de a ne deplasa în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi supuși unor controale la frontiere. În acest context, Ministerul de Interne a stabilit închiderea definitivă a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat a României cu Ungaria:…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...