Ştefan Jugrestean, Şeful Direcţiei Corp Control din cadrul Primăriei Zalău a fost audiat la DNA Cluj-Napoca
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj aduc detalii despre cercetările pe care le fac în cauza penală ce vizează suspiciuni de corupţie în legătură cu contractele încheiate de mai multe primării din ţară, inclusiv de Primăria Zalău, cu firma de deratizare Coral Impex.
Procurorii DNA au ajuns miercuri dimineaţă (7 octombrie) şi la sediul Primăriei Zalău, de unde au ridicat mai multe dosare. În cursul zilei de miercuri au fost efectuate percheziţii domiciliare în 32 de locaţii situate în judeţele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova, din care 5 sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice, potrivit DNA. Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Directiei Generale Anticoruptie şi din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
DNA spune că funcţionarii publici luau mită pentru “demersuri” în beneficiul Coral Impex
Şeful Direcţiei Corp Control din cadrul Primăriei Zalău, Ştefan Jugrestean, a fost ieri la sediul DNA Cluj-Napoca, unde a avut de dat cu subsemnatul. Acuzaţiile care li se aduc funcţionarilor publici reies din analiza coroborată a informatiilor disponibile în anchetă, care a evidentiat că, în mod curent, sume de bani şi foloase necuvenite erau remise pentru a-i determina pe functionarii cu atributii de control şi decizie să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu sau să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în sfera atributiilor acestora, cum ar fi aprobarea creşterii tarifelor pentru serviciile prestate de către societatea comercială mentionată; includerea de noi suprafete pentru realizarea deratizării şi dezinsectiilor prin încheierea de acte aditionale la contractele deja existente; prelungirea contractelor anterior încheiate, fără verificarea legalitătii; avizarea nejustificată a statelor de plăti (chiar şi în cazul în care serviciile atribuite în acte nu au fost prestate deloc ori au fost prestate partial, ori în conditii de calitate inferioară); aprobarea preferentială a decontării facturilor emise de societatea mentionată.
În desfăşurarea tuturor acestor activităti s-a urmărit satisfacerea propriilor interese ale persoanelor implicate, în dauna interesului public, şi anume, încasarea sumelor de bani de la institutiile publice prin maximizarea profitului, respectiv obtinerea de foloase materiale necuvenite, se arată în comunicatul DNA Cluj-Napoca.
Lucruri care bat la ochi în Zalău
În perioada 2008 – 2011 contractul dintre Primăria Zalău şi Coral Impex avea o medie a valorii anuale în jur de 700.000 de lei. In 2011, Primăria Zalău lua decizia de a mări cu 50 la sută suprafaţa intravilanului oraşului, iar în primăvara lui 2012 Primăria Zalău pregătea aproximativ 1.250.000 de lei pentru un nou contract de deratizare. Toate informaţiile reies din datele publice redate la acea vreme pe larg în Graiul Sălajului, inclusiv faptul că tot anul 2012 Zalăul nu a fost deratizat din cauză că a fost blocată licitaţia, care în final a fost câştigată spre sfârşitul anului de SC Coral Impex şi s-a semnat noul contract. Nu fără scandal.
În şedinţa de Consiliu Local din 26 martie 2012, la proiectul de hotărâre privind atribuirea de licenţe pentru serviciul de definfecţie şi deratizare, consilierul local Chişbora Sorin se arăta scandalizat că sumele de bani ce vor reveni firmei care se va ocupa cu deratizarare vor creşte în 2012, în noul contract, faţă de contractul din 2011, cu 77 la sută, de la 705.000 lei la 1.250.000 de lei. Ştefan Jugrestean a susţinut atunci că “această diferenţă se datorează faptului că suprafaţa stop_coloana intravilanului a crescut, vorbim despre suprafţe la care s-au făcut calculele în urmă cu patru ani” (citat din procesul verbal al şedinţei). A urmat apoi o discuţie aprinsă între consilierul local Chişboara şi Ştefan Jugrestean privind faptul că intravilanul s-a mărit cu 50 la sută, dar nu tot spaţiul era ocupat de clăriri, iar suma contractuală s-a majorat cu 77 la sută. Proiectul a fost supus ulterior la vot, trecând cu 16 voturi pentru, niciunul împotrivă şi două abţineri – Chişboara Ştefan şi Filip Vasile.
Trei dosare penale… deocamdată. Lista continuă
Până la această oră au fost deschise trei dosare penale faţă de Măgurean Adriana-Lucia, Capota Mariana şi Prunoiu Constantin Dorin, dar procurorii DNA susţin că lucrează şi la alte dosare, dar spun că nu pot fi încă date publicităţii numele vizate.
Măgurean Adriana-Lucia este şef, iar Capota Mariana este consilier, ambii la Serviciul Tehnic Reparaţii Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Prunoiu Constantin Dorin este angajat al SC Coral Impex SRL Ploieşti.
Din ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale, respectiv de efectuarea a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora la data de 8 octombrie 2014, cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun ale aceluiaşi an, precum şi la 11 martie 2015, inculpata Măgurean Adriana-Lucia, în calitate de şef Serviciu Tehnic Reparaţii Imobile, Monitorizare, Servicii Comunitare de Utilităţi Publice în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a primit mită de la un reprezentant al SC Coral Impex SRL Ploieşti, atât pentru ea, cât şi pentru o rudă a acesteia, diverse produse, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi anume certificarea pentru conformitate a documentaţiei depuse de firma respectivă, în vederea aprobării plăţilor pentru serviciile prestate.În perioada 2012 – 2015, inculpata Capota Mariana, în calitate de consilier la Serviciul Tehnic Reparaţii Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilităţi Publice – Primăria Cluj-Napoca, a primit în mod repetat, de la reprezentanţi ai SC Coral Impex SRL Ploieşti, mai multe sume de bani în cuantum de 8.600 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, respectiv verificarea şi întocmirea documentaţiei pentru plată referitoare la serviciile DDD (Dezinfecţie, Dezinsecţie, Deratizare) prestate de firma respectivă.
În perioada 2012 – 2015, suspectul Prunoiu Constantin Dorin, în calitate de angajat al SC Coral Impex SRL Ploieşti, a remis lunar, cu titlu de mită, unor funcţionari cu atribuţii de control din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, suma de câte 500 lei şi produse alimentare, pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu şi anume să nu inspecteze activităţile de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, realizate de către angajaţii firmei respective pe raza municipiului Cluj-Napoca.
Primarul Zalăului spune că totul este legal
Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului, susţine că toate demersurile şi contractele cu SC Coral Impex sunt legale. “Ieri (n.r. – miercuri) a fost domnul Jugareş-tean Ştefan la DNA în Cluj-Napoca pentru a fi audiat. Sunt suspiciuni, nu ştiu ce au celelate primării, dar la noi totul a fost legal. Contractul e semnat în 2012 pe o perioadă de opt ani prin delegare. S-a făcut licitaţie, chiar a fost şi întârziată toată chestiunea cu deratizarea, se ştiu problemele din 2012. Noi considerăm că totul este legal”, a spus Radu Căpîlnaşiu.