„Incredere, credinta si patriotism” le-a cerut americanilor presedintele nou ales al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, in cuvantul sau la grandioasa ceremonie de investire in functie la Casa Alba. Cel de-al 44-lea presedinte al celui mai puternic stat din lume nu s-a sfiit sa pronunte cuvinte simple, dar cu impact major in inima compatriotilor sai. In acelasi cadru, in prezenta unei asistente de peste doua milioane de oameni, si-a indemnat poporul la munca, la demnitate si credinta printr-un nou concept al educatiei, astfel ca prin realizari majore „America sa fie pregatita pentru a conduce din nou”.
Am tinut sa reamintesc cuvintele celui mai puternic om al planetei la ora actuala, pentru ca, spunea el, „a trecut perioada discutiilor politice sterile”, iar iesirea din criza actuala, care este o stare de spirit, se poate realiza doar prin depasirea tuturor provocarilor momentului.
„Sa ne ridicam din praf si sa mergem la munca” – isi indemna Obama compatriotii.
Ascultam cuvantul presedintelui american, iar gandul imi era la ce se intampla pe plaiurile noastre mioritice, si-mi puneam, retoric, o seama de intrebari vizavi de clasa noastra politica. Nu cu mult timp in urma am asistat la campania electorala a alesilor neamului. Oricat am incercat sa intorc pe toate fetele cuvintele lor, la nici unul nu am aflat o „scanteie” de cuvant legat de necesitatea aplecarii spre munca, spre un concept care sa sensibilizeze populatia spre producerea de bunuri materiale, de mai buna gospodarire a uriasei avutii nationale – pamantul – care ar putea sa asigure o viata mai buna in Romania. Nu am descifrat la nici un politician cuvantul care sa-i indemne pe romani ca pentru o viata mai buna trebuie sa se produca valori materiale, sa gospodarim mai bine ceea ce avem. Am inregistrat doar promisiuni care acum trebuiesc suportate de noul guvern. Imi spunea un fost coleg ca i-au plecat copiii sa lucreze peste mari si tari, citandu-mi un dicton latin: „Ubi bene, ubi patria”. Adica, „unde-mi este bine, acolo-mi este patria”. De ce nu am „intoarce” acest proverb si sa spunem ca „aici este patria, aici imi este bine”. Dar pentru asa ceva trebuie sa „ne trezim” la realitate. In urma cu ani, Romania era granarul Europei, astazi importam 80-85% din produsele alimentare si de industrie alimentara pe care le consuma populatia. Grajdurile s-au golit de vite, ogorul a ramas nelucrat, subsolul cu bogatiile sale l-am instrainat, industria este dependenta de materiale prime aduse din alta parte, telefoanele ni le asculta altii si insiruirea ar putea continua.
In timp ce poporul american este indemnat la munca, clasa politica din Romania este preocupata de propria-i putere si avere, iar pe posturile de radio si TV auzim zilnic doar cuvinte de injosire la adresa adversarii lor politicii. Se pare ca intr-o tara saraca, mai suntem saraci si cu duhul. Proverbul cu „moartea caprei vecinului” nu putea fi decat in Romania. Cum gandim si muncim, asa si traim.
Cum gandim, asa si traim…
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...