Tronsonul de 18 kilometri din drumul județean 110E care leagă localitățile Nușfalău, Plopiș și Făgetu tocmai ce a fost reabilitat și… surpriză, este o minunăție, de unde până mai ieri ruta era aproape impracticabilă. Cei care au văzut drumul reabilitat, care traversează un peisaj mirific, s-au încumetat să spună că este ca o “Transalpina a Sălajului”. Proiectul reabilitării avea termen de finalizare anul 2016, însă Consiliul Județean a grăbit lucrurile (sperăm că n-au făcut rabat la calitate) și au făcut o bucurie nu numai locuitorilor din zonă, ci tuturor celor care vor să facă o vizită, pentru că cu adevărat merită văzut acest colț de rai al Sălajului.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Sălaj, Sebastian Olaru, ne-a spus ieri că reabilitarea drumului judetean DJ 110E se realizeaza prin doua contracte separate. Unul pentru tronsonul Nusfalau – Plopis, de la km 0 pâna la km 10,5, iar celălalt pentru tronsonul Plopis – Fagetu, de la km 10,5 pâna la km 18. Se lucreaza încă pe ambele tronsoane, fiind vorba de lucrări de final, amplasarea de indicatoare, marcaje etc, urmând ca și acestea să fie încheiate anul acesta, oricum înaintea termenului de finalizare a proiectului.
Valoarea totala a lucrarilor de reabilitare este de circa 7 milioane de lei.
Primarul comunei Plopiș, Nicolae Criste, a precizat ieri pentru Graiul Sălajului că drumul nu este în totalitate terminat. Urmează să fie marcat și să fie amplasate indicatoarele rutiere, recepția urmând să aibă loc cât de curând, poate chiar luna viitoare.

Tiberiu Marc crede că reabilitarea dă un semnal bun pentru investiții și pentru turismul din zonă

Reabilitarea drumului judetean DJ 110E pe sectorul care face legatura între Nusfalau si Plopis este un semnal pentru dezvoltarea investitiilor în zona (Hanna Instruments – cel mai mare angajator, dar si a altor investitii aflate în pregatire si care asteptau dezvoltarea infrastructurii de transport), dar si un acces mai bun spre obiective turistice importante precum rezervatia naturala Mlastina de la Iaz si Muzeul Etnografic Ligia Bodea, afirma Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj. stop_coloana
Reabilitarea sectorului de drum judetean Nusfalau – Plopis, completata cu modernizarea portiunii de drum dintre Plopis si Fagetu va duce la scaderea la jumatate a timpului de deplasare din zona spre Simleu Silvaniei, concomitent cu reducerea semnificativa a costurilor de transport.
“Am demarat proiectul de modernizare a drumului judetean ce leaga localitatile Plopis si Fagetu concomitent cu lucrarile de modernizare a drumurilor comunale ce fac legatura între Fagetu si Borod, respectiv drumul national DN 1 (E 60). Speram sa încetinim ritmul de depopulare a comunitatii slovace din Fagetu, sa facilitam accesul acestora la arterele importante DN 1 si DN 1H, sa facem posibila dezvoltarea zonei si, de ce nu, chiar sa influentam prin aceasta investitie întoarcerea tinerilor slovaci în comunitatea din care au plecat, cu bunele practici pe care le-au dobândit si cu sansa de a dezvolta afaceri în zona în care s-au nascut. De asemenea, modernizarea drumului deschide calea dezvoltarii turismului într-o zona de un pitoresc deosebit”, apreciaza Tiberiu Marc.
Zona traversată de segmentul de drum reabilitat are un mare pontențial turistic. Platoul din Făgetu (comuna Plopiș) se află la 800 de metri altitudine și, odată ce ai ajuns acolo, frumusețea peisajului îți taie răsuflarea. Munții Plopiș, cunoscuți de localnici ca Munții Rez sau Șes, sunt o grupă montană a Munților Apuseni aparținând lanțului muntos al Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf din zonă este Vârful Măgura Mare (918 metri).