Două sortimente de pălincă “made in Sălaj” au fost atestate ca produse tradiţionale
Două sortimente noi de pălincă din Sălaj au fost atestate ca produse tradiţionale, ambele produse de Grigore Ardelean, care este şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din Sălaj.
În cadrul şedinţei lunare a Colegiului Prefectural de vineri, 19 septembrie, directorul Direcţiei Agricole Sălaj, Valentin Duca, a anunţat că “pălinca de prune Ardelean şi pălinca de fructe Ardelean au fost atestate ca produse tradiţionale în Sălaj, conform Ordinului comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ce reglementează această atestare”.
Cele două tipuri de pălincă se adaugă listei cu produsele tradiţionale din Sălaj atestate ca produse tgradiţionale, listă care cuprinde cinci preparate de carne (costiţa afumată, şunca afumată, ceafa afumată, “pecia” afumată şi “pieptul” afumat) produse de o firmă din Şimleu Silvaniei.
În Sălaj au existat 160 de produse tradiţionale atestate, dintre care 24 de produse şi preparate din carne, stop_coloana 10 produse lactate şi 103 produse de panificaţie. Însă multe dintre acestea nu s-au mai putut încadra ca produse tradiţionale, conform noilor reglementări.
În anul 2013, s-a înfiinţat de către Direcţia Generală Industrie Alimentară, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Registrul naţional al produselor tradiţionale (RNPT).
Pentru ca produsele să poată fi trecute în acest registru, trebuie să fie produse în România, din materie primă locală, fără compuşi artificiali precum adiviti sau coloranţi, să aibă printre metodele de lucru şi metode manuale şi să fie concepute după reteţe tradiţionale româneşti.
