Peste 50 de persoane s-au adunat ieri în capătul satului Păuşa, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de nelegiuirile săvârşite de romii din această zonă a aşezării. Majoritatea din mulţimea revoltaţilor sunt oameni în vârstă, ale căror fâneţe şi culturi de porumb şi cartofi sunt prăduite sistematic de romi şi de animalele lor. Numai că nu au avut cu cine discuta. Auzind probabil de iniţiativa sătenilor, hoţii au plecat de acasă. Doar copii lor puteau fi zăriţi prin curţi şi pe uliţe. Nici pirandele nu erau de găsit, pentru că, după spusele sătenilor, şi ele atacă culturile de porumb, umplându-şi poala de cucuruzi cu care îşi hrănesc porcii. Şi au porci, nu glumă, câte două-trei scroafe cu purcei la un bordei, fără a deţine o palmă de teren agricol.

Culturile oamenilor gospodari sunt prăduite de romi

Sătenii au intrat în lanurile de porumb să evalueze pagubele. Dezastru. Porumbul de pe cele 80 de ari ale lui Ioan Buda a fost furat şi distrus de animale mai bine de jumătate. Marin Buda se tânguieşte că de pe patru hectare de porumb nu va putea duce acasă mai mult de două care. În anii în care oamenii făceau de pază la culturi, pe rândul satului, Marin Buda ducea acasă de pe cele 4 hectare câte 8 – 10 ştrafuri cu porumb. La fel se întâmplă şi cu culturile de lucernă. Toată noaptea caii romilor pasc ca pe păşune. De cartofi nici nu mai vorbim. Oamenii s-au grăbit să-i recolteze înainte de a se coace. Tot de frica romilor.

Septuagenar bătut de romi

Nu mai departe de sâmbătă, Vasile Noje, de 70 de ani, a fost bătut de pruncii familiei de romi Filatu pentru că a avut curajul să sară în apărarea unui consătean încolţit de romi. Majoritatea romilor din capătul Păuşei şi-au construit case fără autorizaţie, dar nimeni nu le duce baiul. Sunt în jur de 200 de suflete de romi în Păuşa şi locuiesc în vreo 15 adăposturi, unele din chirpici, altele din cărămidă nearsă şi doar unul sau două din bolţari. stop_coloana

Trei maşini ale poliţiei au plecat cum au venit

Au stat ieri dimineaţă oamenii cât au stat în drum şi pe tarlale şi, văzând că nimeni nu-i bagă în seamă, au telefonat la Secţia de Poliţie din Sânmihaiu Almaşului. N-a trecut o jumătate de oră şi trei maşini ale Poliţiei şi-au făcut prezenţa la capătul satului. Oamenii, ca de atâtea alte dăţi, s-au plâns poliţiştilor. Numai că poliţiştii cunoşteau situaţia şi erau în ipostaza unui bun înotător aruncat în apă, legat de mâini şi de picioare. Adică nu prea aveau ce face în afară de întocmirea unor procese verbale de contravenţie. Andrei Cristian, consilierul primarului din Românaşi spunea că sunt amenzi contravenţionale neplătite de romi de peste 500 de milioane de lei vechi. Mihai Suciu, comandantul Secţiei de poliţie din Sânmihaiu Almaşului, spunea că s-a întocmit şi un dosar penal pentru distrugere, dar aproape zilnic primeşte sesizări de la cetăţenii din Păuşa, Agrij, Buciumi ori Bogdana despre isprăvile comunităţilor de romi. Dar mai mult de a-i amenda, nu are ce le face. Porcii şi caii nu-i poate confisca, pentru că nu-i permite legea. “Până când nu se va schimba legislaţia, romii tot îşi vor face de cap, pentru că nu există măsuri coercitive de a-i astâmpăra”, a mai spus Suciu. După vreun ceas de discuţii (mai mult s-a bătut apa în piuă pe marginea legislaţiei), oamenii au plecat cum au venit. Poliţiştii au plecat şi ei la fel.

Parlamentarii sălăjeni sunt invitaţi duminică la Păuşa

Laurenţiu Ghiuruţan, unul dintre liderii sătenilor revoltaţi, a anunţat că duminică la ora 12.30 îi invită pe toţi parlamentarii sălăjeni la Căminul cultural din Păuşa, dar şi pe săteni, pentru a discuta despre nelegiuirile săvârşite de romii din localitate şi vor face propuneri pentru schimbarea legilaţiei cu privire la ilegalităţile pe care le fac aceştia. N-ar fi rău, domnule Ghiuruţan, să invitaţi şi pe cine va din Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Nu de alta, dar să cunoască şi această autoritate realităţile din teritoriu.