Apa din toate fântânile publice din Zalău nu este bună de băut, pentru că are o concentrație de amoniu cu mult peste limita admisă.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sălaj ne-a informat că pe data de 25 iulie a făcut analize la apa din toate cele nouă fântâni arteziene din Zalău și că în toate cazurile rezultatele au fost proaste în ce privește concentrația de amoniu, mult peste limita normală de 0,5 miligrame pe litru.
Cele mai periculoase fântâni din Zalău sunt chiar cele care ne sunt cel mai la îndemână. Limita admisă pentru concentrația de amoniu (de 0,5 miligrame pe litru) este depășită și de 16 ori în unele fântâni. Din cele nouă fântâni verificate, trei au concentrații peste 5 miligrame pe litru, iar alte șase au concentrații între 2,5 miligrame pe litru și 5 miligrame pe litru.
Cea mai toxică apă curge la cișmeauau situată pe strada Corneliu Coposu la intersecția cu strada Kosshut. Această apă are o concentrație de amoniu de 7,90 miligrame pe litru. La fântâna cu îngerași din centru apa are o cantitate de amoniu de 5,05 miligrame pe litru. O altă fântână cu o concentrație mare de amoniu este cea de pe platoul de marmură din fața Prefecturii Sălaj, care are o concentrație de amoniu de 7,17 miligrame pe litru.

Ligia Marincaș recomandă zălăuanilor apa de la robinet
DSP a făcut analize și pentru apa de la alte trei arteziene cunoscute zălăuanilor – în Treznea, pe Meseș și în Panic. Directorul DSP, Ligia Marincaș, spune că apa de la aceste trei fântâni este în regulă.
Chiar dacă simțim cu toții gustul neplăcut al apei de la robinet și constatăm că este plină de impurități, DSP Sălaj, prin vocea directorului Ligia Marincaș, ne recomandă să consumăm apă de la robinet.
stop_coloana “Eu le recomand zălăuanilor să consume apa de la rețeaua publică, pentru că corespunde parametrilor normali din Legea Apelor. Trebuie să spun că, un consum îndelungat de apă de la cișmelele din oraș poate la anumite persoane să aibă efecte negative”, spune Ligia Marincaș.

Amoniacul și amoniul sunt dăunătoare în cantități mari
Apa de la fântânile din Zalău, pe lângă amoniac (gaz toxic cu miros (înțepător) are în concentrație și sarea de amoniu. Ambele, în cantități mari, sunt periculoase, după cum ne-a informat dr. Marius Andrei Călinici, medic nutriționist.
Amoniacul este un gaz incolor cu miros caracteristic, extrem de solubil în apă, care se dizolvă în căile nazale și într-un final e inghițit ajungând în stomac. O foarte mică parte din amoniac, dacă este inhalat, poate ajunge în plămâni, de unde ajunge în sânge. Efectele biologice în cazul expunerii acute depind foarte mult de concentrație, de cantitatea ingerată și de durata expunerii. În general, spun specialiștii, nu există efecte cronice la expunerea de lungă durată la concentrații mici de amoniac, însă lucrurile se schimbă când vorbim de concentrații mari, care pot duce până la iritații grave ale ochilor, bronhospasm, tuse severă etc. Cele mai grave efecte asupra organismului uman sunt la concentrații foarte mari, când apare acumularea de fluide în plămâni, arsuri ale pielii și uneori chiar decesul.