Pe scena politică locală sălăjeană, trei mari partide și altele două mici își fac calcule pentru alegerile locale din 2016. Miza cea mai importantă este președinția Consiliului Județean Sălaj. Se fac sondaje, alianțe, atacuri și declarații politice care vor conta pentru alegerile locale din 2016. 

Toată lumea, dar mai cu seamă lumea politică, știe că de alegerile locale depinde și soarta alegerilor parlamentare care le vor urma în 2016.
Dacă la ultimele două scrutine parlamentarii au fost votați uninominal pe colegii – Sălajul fiind împărțit în patru colegii, patru de deputați și două de senatori – anul viitor alegerea prlamentarilor se va face pe liste de partid.
S-a schimbat și modul în care va fi ales președintele Consiliului Județean. Șeful județului nu va mai fi ales direct de către populație, ci va fi ales prin vot secret de consilierii județeni.
La ora actuală, chiar dacă PSD-ul a dat președintele Consiliului Județean, pe Tiberiu Marc, social-democrații nu mai dețin majoritatea. Acum au doar 9 consilieri județeni, mai mult cu unul decât au foștii colegi de guvernare, UDMR-ul, care are opt consilieri județeni, și mai puțin cu trei față de noul PNL, care are 11 consilieri județeni (6 veniți din vechiul PDL și 5 din vechiul PNL). Mai sunt doi consilieri județeni din partea ALDE (PLR + PC) și unul al UNPR. în total, în Consiliul Județean sunt 31 de consilieri, astfel că majoritatea este asigurată cu 16 consilieri.

PSD vrea în continuare șefia județului, cu 9 consilieri județeni și o cualiție

După cum ne spune prim vicepreședintele PSD Sălaj, deptuatul Iuliu Nosa, miza PSD-ului este să nu piardă șefia Consiliului Județean. Social-democrații își doresc să obțină cel puțin nouă consilieri județeni, cât au și în acest moment. În opinia lui Nosa, cei nouă consilieri, alături de o coaliție județeană, le poate aduce social-democraților din nou funcția de președinte al Consiliului Județean, cel mai probabil tot pentru Tiberiu Marc.
Tot de la Iuliu Nosa am aflat că în calculele PSD Sălaj intră și păstrarea celor două mandate în Parlament, al lui Gheorghe Pop în Senat și al lui Iuliu Nosa în Camera Deputaților.

PNL Sălaj vrea 16 consilieri județeni ca să nu aibă nevoie de o coaliție locală pentru a pune șef liberal la județ

Calculele Partidului Național Liberal arată că în Sălaj partidul se situează la scorul de 40 la sută, ceea ce le-ar putea aduce din start un număr de 12 consilieri județeni. Co-președinte al PNL Sălaj, deputatul Lucian Bode ne-a spus că PNL Sălaj se gândește să obțină stop_coloana chiar 16 consilieri județeni, astfel încât să nu mai fie nevoiți să încheie nicio coaliție pentru a putea pune mâna pe șefia Consiliului Județean. Oricum, liberalii susțin că nici prin gând nu le trece că nu vor avea măcar 11 consilieri, câți au la ora actuală. Liberalii vor să rămână în continuare cel mai important grup din Consiliul Județean, astfel încât să poată da viitorul președinte al CJ.

UDMR vrea să ajungă din nou la maximul istoric de 10 consilieri județeni și să pună un șef maghiar la CJ

Un partid mare de pe scena politică sălăjeană este Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. UDMR Sălaj reprezintă o populație de 23 la sută la nivel de județ, populație care votează, nu stă acasă la alegeri, și votează disciplinat. Nu încape îndoială că vor obține multe locuri în Consiliul Județean. Pro-blema UDMR-ului este doar dacă va reuși să obțină maximul istoric. Senatorul Vegh Alexandru ne-a spus că UDMR nu a făcut încă calcule serioase, dar își dorește să aibă cel puțin numărul maxim de consilieri județeni, înregistrat în mandatul 1996 – 2000, atunci când maghiarii au avut 10 consilieri județeni. Vegh spune că o prezență bună la vot ar putea face posibil ca UDMR Sălaj să fie reprezentat de 10 consilieri județeni și, implicit, să pună mâna pe scaunul de la șefia Consiliului Județean, cel mai probabil cu ajutorul unei coaliții.
Despre alegerile parlamentare, dorința UDMR-ului este măcar să-și consolideze din nou cele două fotolii pe care le are în Parlament, un deputat în persoana liderului UDMR Sălaj, Seres Denes, și un senator, care este Vegh Alexandru.

UNPR și ALDE nu pot înclina balanța

Majoritatea din Consiliul Județean nu poate fi schimbată la ora actualță sub nicio formă de cele două partide mici care se mai găsesc în componența CJ Sălaj. UNPR-ul cu ALDE la un loc strâng doar trei consilieri locali din total de 31.
La ora actuală, dacă UDMR-ul nu ar susține PSD-ul, de partea puterii ar rămâne doar 12 consilieri județeni (PSD+ALDE+UNPR). Cum UDMR și-a declarat intențiile de a susține dreapta la anul, PNL-ul ar avea într-o coaliție județeană cu UDMR-ul 20 de consilieri locali.