La Festivalul Roman Porolissum de sâmbătă, ajuns la a XI-a ediție, spectacolul a fost realizat de Asociația Amicii Muzeului, condusă de Dan Băcueț și Horea Pop, cercetători la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. În total, aproximativ 25 de actori au fost împărțiți în patru trupe de reconstituire istorică. Zece soldați romani au reprezentat Legiunea VII-a Gemina Felix Phia Delfis, iar alți patru arcași romani au reprezentat Numerus Palmyrenorum. Zece daci au fost din partea trupei Lupii Daciei, iar alte cinci arcașe au făcut parte din Magna Sarmatia. Alături de cele patru trupe de reconstituire istorică au mai fost și Nimfele Daciei, care au încântat spectatorii cu ritualuri străvechi. 

Festivalul a început la ora 11.00, când membrii Asociației Amicii Muzeului și-au instalat două corturi pe platoul din fața Parcului Central. De la ora 12.00 s-a deschis festivalul, în prezența zeiței Dea Victoria. Au urmat apoi descântece, ritualuri de nuntă, ritualuri de vindecare, dar și un ritual funerar. Între orele 16.00 – 19.00 a avut loc program în “tabăra militară” realizată la scară redusă, unde publicul a fost invitat să tragă cu arcul, să arunce sulița. Au putut fi vizitate atelierele de confecționat mărgele, fibule, podoabe dacice și atelierul de muzică a celor de la Vox Dacorum. stop_coloana
La ora 19.15, soldații daci și romani se pregăteau de bătălia finală. Povestea bătăliei a fost improvizată. Acțiunea a avut ca punct principal cucerirea vamei romane de către soldații daci. Un copil din public a fost ales pe post de vameș, care i-a luat la rost pe dacii veniți să cucerească vama Imperiului Roman de la Porolissum. Dacii au reușit să captureze un soldat roman. A urmat o încrucișare de săbii și scuturi “cu încetinitorul”. Totul s-a termiant în doar 15 minute cu o îmbrățișare la propriu între membrii celor două trupe.
Festivalul Roman s-a încheiat cu o paradă a trupelor de reconstituire istorică pe bulevardul Mihai Viteazu.