Romania are, in prezent, 558 de taxe si impozite instituite printr-un numar de 185 de acte normative
Impozite si taxe fara stat la coada
Pe langa multitudinea de dari care trebuie platite inspre statul suveran, romanul de rand este obligat sa piarda adesea ore sau zile intregi pe la ghisee. Cozile interminabile si sictireala profunda a functionarilor au devenit deja emblematice pentru sistemul de colectare a taxelor din tara noastra.
Odata cu integrarea in organismele europene situatia s-a ameliorat, iar contribuabilul are mai multe alternative pentru plata taxelor si impozitelor.
Astfel, din 1 octombrie 2008, populatia nu mai este nevoita sa piarda timpul la cozi pentru a-si plati impozitele si taxele anuale.
Platile se pot efectua si prin intermediul internetului, “cotizantul” trebuind doar sa posede un card bancar, o adresa de e-mail si sa aiba acces la Internet. Prin urmare, cele peste 11 milioane de carduri active pot fi folosite si pentru achitarea obligatiilor catre bugetul de stat.
Se pot plati in acest mod impozitul pe venit, platile anticipate cu titlul de impozit, regularizarile aferente impozitului pe venit si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora.
Cum se procedeaza?
1. Inregistrarea. Primul pas consta in accesarea portalului www.ghiseul.ro si deschiderea unui cont gratuit de utilizator – alegand optiunea Inregi-strare. In urma completarii formularului de inregistrare, se va trimite un e-mail de confirmare a inregistrarii, cu un link pentru validarea contului.
Ghiseul Virtual de Plati recomanda evitarea conturilor de e-mail de tip Yahoo sau Gmail, deoarece pot trata mail-ul de confirmare ca spam si astfel mesajul poate fi sters din greseala.
2. Formularul de plata. Contribuabilul acceseaza contul cu ajutorul numelui de utilizator si a parolei alese la inregistrare.
La rubrica Servicii disponibile, care cuprinde o lista cu toate obligatiile fiscale, se va alege tipul impozitului pentru care se doreste plata si se vor introduce datele corespun-zatoare in formularul de plata, iar la final se va apasa butonul “Trimite”.
Pentru a fi evitate eventualele greseli, sistemul solicita apoi verificarea informatiilor introduse. Daca nu exista nereguli, se va trece la etapa urmatoare prin apasarea butonului “Aceste date sunt corecte, continua”.
3. Finalizarea tranzac-tiei. In pagina de plata securizata, se selecteaza metoda de plata, iar dupa verificarea informatiilor se vor introduce datele aferente cardului: tipul si numarul cardului, luna si anul expirarii etc.
Ultimul pas necesita aprobarea tranzactiei, iar prin e-mail, va fi trimisa Dovada de plata in format pdf.
(www.ghiseul.ro este un site al Agentiei pentru Serviciile Societatii Informa-tionale din subordinea Ministerului Comunicatiilor)
Comision de 2,5 la suta
Avantajele platii prin intermediul Internetului costa, dar comisionul perceput este acceptabil tinand cont de “furcile caudine” prin care trebuie trecut in varianta clasica a platii impozitelor. Astfel, portalul percepe pentru fiecare operatiune finalizata un comision de 2,5 la suta din valoarea tranzactiei. De exemplu, daca un contribuabil decide sa achite un impozit de 100 de lei, el va plati pe langa acesta si 2,5 lei, suma totala ajungand la 102,5 lei.