Competitia pentru cautarea unui loc de munca in plina criza economica este mult mai mare. Oferta s-a restrans conside-rabil, iar angajatorii sunt mult mai selectivi. Tocmai de aceea, daca te numeri printre cei care au fost disponibilizati ori esti un proaspat absolvent si te afli in cautarea unui job, e in avantajul tau sa stii unele lucruri.
In primul rand trebuie sa te inscrii la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru a fi luat in evidenta ca somer. |ansele tale cresc destul de mult avand in vedere ca agentia iti cauta un loc de munca potrivit calificarii pe care o ai. In plus, beneficiezi gratuit de cursuri de formare profesionala, iar in urma absolvirii unui astfel de curs ai o sansa in plus sa-ti gasesti un nou job.
Totusi, nu astepta sa-ti gaseasca agentia un post. Cauta si tu, deoarece sunt multe societati care nu notifica locurile de munca vacante agentiei. Urmareste presa, unele firme isi cauta oamenii prin anunturile din ziare. O data ce ai gasit un post care ti-a atras atentia, trebuie sa actionezi ca la carte, concurenta fiind acerba.
Curriculum Vitae deschide usile
In actualul context economic, CV-ul trebuie sa fie redactat cu mai multa atentie si sa fie foarte bine focalizat. Daca pana acum se mai treceau cu vederea anumite greseli, astazi situatia s-a schimbat radical. Inainte de a-l trimite, verifica-l de doua ori. Specialistii in resurse umane spun ca asa cum hainele vorbesc despre o persoana, asa si CV-ul deschide usile. Iar in prezent angajatorii au de unde alege. CV-ul trebuie sa aiba un continut adecvat, adica informatia sa fie precisa, concisa si simplu de citit. El trebuie modificat permanent, in functie de postul pentru care candidezi si de firma avuta in vedere. Daca te multumesti cu redactarea unui CV valabil in toate ocaziile, sansele de angajare ajung aproape de zero. Ai grija sa fie scris corect din punct de vedere gramatical si sa contina informatii relevante pentru postul “vanat”. Angajatorul este atent la sectiunile experienta, educatie si cursuri absolvite.
Interviul
Este greu sa-ti gasesti un job potrivit pe timp de criza, de aceea mai bine te documentezi inainte de a merge la un interviu. Angajatorul iti va pune intrebari mai dificile, va cauta o persoana sigura pe sine, care sa fie rezistenta la stres si disponibila sa munceasca peste program. Multa atentie la cum te comporti pe durata discutiei, dar si la tinuta. Cand esti la interviu, observa mediul in care se lucreaza si persoanele din jurul tau. Daca relatiile dintre angajati sunt tensionate, ceva nu e in regula.
Nu te ingrijora daca nu gasesti usor ceva convenabil. Pentru oricine se gaseste un post potrivit, trebuie doar sa fii perseverent.
Cum iti pastrezi job-ul
O data ce te-ai angajat sau chiar daca esti pe post de ceva vreme, nu-ti va fi usor sa-ti pastrezi scaunul. Nu stii in ce masura va fi afectata de criza societatea in care lucrezi si orice manager aplica strategia de reducere a costurilor atunci cand apar dificultati financiare. Poti fi chiar tu urmatorul pe lista concedierilor. Deci, chiar daca primesti bani mai putini, nu te plange, munceste mai mult, fii optimist, activ si prietenos, chiar daca nu e cel mai stralucit job pe care l-ai avut. Nicidecum nu cere o marire de salariu sau o promovare. Trecem printr-o perioada caracterizata de o munca mai intensa decat in trecut si o remuneratie egala sau chiar mai mica.
Cum iti gasesti un job pe timp de criza
Articole
O viață nouă, o lume nouă…
”Ieri am fost inteligent, așa că am vrut să schimb lumea. Astăzi sunt înțelept, așa că mă schimb pe mine însumi.” (Rumi) Dragi cititori, pace și bine! – este urarea care și-o adresau și continuă să și-o adreseze călugării din ordinul franciscan, în simplitatea lor radicală. Pacea este ”capodopera rațiunii”, așa cum spunea J. Muller. Pacea este o dispoziție lăuntrică, o înclinație către bunăvoință, dreptate și caritate… și totuși, e atâta lipsă de pace în lume! Oare…
Mai mult...Sfânta Cecilia, caracter de oțel și simbol al muzicii
Dragi cititori, avem nevoie să reactualizăm în fiecare zi, în conștiința noastră, viețile sfinților. Să nu uităm ca sfinții sunt superiori geniilor, fiindcă ideea de sfințenie este legată de ideea de minune. Să nu uităm că suntem chemați și noi, în fiecare zi, la eroism, pentru că doar eroismul trăit sub dominanta Evangheliei mai poate salva această lume. Astăzi, să ne amintim de viața Sfintei Mucenițe Cecilia, cea care este sărbătorită în întreaga creștinătate de rit bizantin…
Mai mult...