decembrie 5, 2025

Cată paine mănanci și cate E-uri mănanci dintr-o singură paine

imagine-articol0_46231

Suntem ardeleni, așa că nu mâncăm aproape nimic fără pâine. De altfel, consumul de pâine la români este cel mai crescut la nivel european. “nainte vreme, gospodinele făceau pâinea în propriul cuptor, din făină, apă și drojdie. Obiceiurile s-au schimbat și ne-am obișnuit cu pâinea cumpărată gata feliată, cu aspect de burete. Puțină pâine se rezumă la ingredientele de bază. Cei mai mulți producători pun „la greu” aditivi alimentari și coloranți, cunoscutele E-uri. 

În toastul integral Kaufland gădim, de exemplu, două E-uri, potrivit etichetei, iar în pâinea la tavă din făină Integrală Boromir sunt trei E-uri. “n toastul cu faina integrala Vel Pitar avem 5 E-uri, iar în pâinea toast Integral Titan avem 4 E-uri. Am găsit și pâine albă fără E-uri, dar și pâine pe care cumpărătorii o consideră „sănătoasă” – pâine cu ceareale și pâine Graham – cu câte trei sau patru E-uri în compoziție.
Medicul primar Andrei Marius Călinici – specialist în diabet, nutriție și boli metabolice – ne asigură că pâinea nu e periculoasă pentru organism și că nu atât compoziția, cât cantitatea consumată face diferența între bun și rău pentru sănătatea noastră.
„E-urile din pâine nu sunt ceea ce se cheamă a fi dăunătoare. A dovedit cineva că o pâine cu zero E-uri e mai bună decât cea cu E-uri? Aditivii care se folosesc la fabricarea pâinii fac ca produsul să se mențină proaspăt, să nu mucegăiască câteva zile. Atâta timp cât aditivul nu e mincinos, cât nu e colorant – utilizat adesea în pâinea așa-zisă neagră – nu e periculos. Cinci porții a câte 40 – 50 de grame pe zi de pâine e cantitatea decentă pe care o poate consuma o persoană. Dacă se depășește cantitatea de 200 – 250 de grame de pâine pe zi, atunci poate duce la creșteri în greutate. Aditivii alimentari nu erau în pâinea bunicilor, care se întărește mai repede și mucegăiește mai repede. Dacă e consumată în cantitate mare, pâinea nu păcătuiește prin E-uri, ci prin faptul că îngrașă. Dacă are sâmburi se mărește cantitatea calorică. La fel, dacă pâinea conține cartofi. Nu e sănătos să mănânci pâine cu cartof”, spune specialistul în nutriție. stop_coloana

Pâinea se mănâncă cu măsură, nu se elimină din alimentație

Despre obiceiul păstrat al românilor de a consuma multă pâine, medicul Călinici spune că este unul bun. „Pâinea, spre deosebire de alte alimente pe care le consumăm, e verificată în decursul a mii de ani și și-a dovedit utilitatea în alimentație. Este un furnizor de glucide cu eliberare lentă. Ideea e că o găsim alături de om de-a lungul civilizației. Nu a fost abandonată de nicio cultură. Noi ne onorăm oaspeții cu pâine și sare. Pâinea e o sursă de hrană și sarea este element de supraviețuire. Pâinea își are rostul ei în alimentație și nu ar trebui eliminată, decât la persoanele care suferă de intoleranță la gluten, dar care sunt o categorie foarte mică”, ne recomandă dr. Marius Călinici, autor al site-ului de specialitate Anchetă în farfurie.
Medicul mai spune că este o greșeală să abandonezi consumul de pâine, o practică des întâlnită în dietele doamnelor și domnișoarelor care doresc să scape de kilogramele în plus. „Curele fără pâine sunt doar o modă, la fel cum e găina sub braț, sau tocurile de 20 de centimetri, ori apa plată cu o felie de lămâie. Restricția calorică nu trebuie făcută la pâine, ci la alte alimente din mesele noastre”, recomandă medicul nutriționist.