Mariana Popa, lector universitar doctor la Universitatea “Vasile Goldiș”, își va petrece următoarele 30 de zile după gratii
Tribunalul Sălaj a dispus ieri arestarea preventivă pentru Mariana Popa, lector universitar doctor în cadrul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie, Educație Fizică și Sport Zalău a Universității “Vasile Goldiș” Arad. Mariana Popa a fost reținută luni pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, fiind acuzată de luare de mită.
Metoda nu-i una neștiută în mediul universitar. Având calitatea de cadru didactic coordonator al lucrărilor de licență, Mariana Popa a primit sume de bani de la șapte studenți cărora le era profesor coordonator în conceperea și realizarea lucrării de licență. Numai că Mariana Popa nu i-a mai pus pe studenți la treabă. A luat între 250 și 300 de euro pentru fiecare lucrare de licență. Le trimitea studenților lucrările gata întocmite, în format electronic, prin e-mail. De pe fruntea studenților mituitori n-a picurat nici un strop de sudoare pentru realizarea lucrărilor.
În vârstă de 62 de ani, Mariana Popa lucrează din 2003 la Universitatea “Vasile Goldiș” Arad. stop_coloana
Mariana Popa s-a născut în 8 aprilie 1953 în Baia Mare. A absolvit Liceul Teoretic din Tășnad, apoi a lucrat ca instructor metodist la Casa de Cultură din Tășnad. În anul 1979 a absolvit Facultatea de Filozofie Istorie, specialitatea Psihologie, din cadrul Universității Babeș – Bolyai din Cluj Napoca.
În anul 1996 a îndeplinit funcția de inspector șef al Inspectoratului de Stat pentru Handicapați Alba. A activat ca și consilier școlar la Școala Ajutătoare Alba Iulia între 1996 – 2000. În această perioadă a obținut gradul didactic I pentru învățământul preuniversitar și a urmat mai mute cursuri pentru managementul educațional destinat directorilor de instituții.
În anul 2003, Mariana Popa s-a mutat de la Alba Iulia cu domiciliul la Satu Mare, unde a fost angajată lector la Universitatea de Vest “Vasile Godiș”. Este doctor în specialitatea socilogie/asistență socială.