Bugetele locale din ce in ce mai saracite de perioada de criza economica impun tot mai multe compromisuri. Asul poate fi in maneca primarilor daca sunt destul de abili sa antreneze activitati care nu necesita prea multi bani.
Daca tot suntem in plina criza si nu are nimeni bani, s-ar putea pune intrebarea ce se poate face in primarii… fara bani. Edilii au parut surprinsi de acest aspect, dar au admis ca sunt destule activitati pentru care nu trebuie sa fie alocate fonduri de la bugetul local sau judetean. Ci doar bunavointa.
Asa s-a exprimat si prim-edilul de la Cristolt, Ioan Cheseli, care a mentionat ca „se pot rezolva problemele de fond funciar, alocarea drepturilor prin programe sociale sau atragerea personalului medical in comunitate”. Pamfil Berar, primarul de Agrij, a fost de parere ca „in aceste vremuri, daca este bunavointa, se poate strange surubul mai tare decat pe timpul lui Ceausescu. Se pot face economii la consumabile, la energie electrica. Fara bani poti da raspuns si poti solutiona multe din cererile cetatenilor, poate fi masurat pamantul, pot fi rezolvate problemele de fond funciar, realizate anchetele sociale, intretinerea drumurilor, decolmatari de santuri, mici renovari, amenajate ziduri de sprijin in zonele afectate de alunecari de teren si chiar documentatii de proiect, avize, cereri de finantare”. Primarul de Babeni, Dorel Vancea, a afirmat ca „fara bani s-au facut punerile in posesie pentru terenuri si procesele verbale, sunt organizate evenimentele si competitiile sportive, se deruleaza audientele si se rezolva problemele locui-torilor, pentru care nu exista usa inchisa la primarie”. In Mirsid, primul gospodar al comunei, Calin Bereschi, considera ca lipsa banilor „nu ne impiedica sa infumusetam comuna, respectiv sa decolmatam santurile, sa intretinem drumurile ori sa refacem si sa vopsim gardurile dete-riorate ale institutiilor publice. Cu bani putini mai refacem drumuri, poduri si podete, si aducem lemnele din padure pentru unitatile de invatamant”.
Va conta la final de mandat…
Cetatenii, consilierii locali si contracandidatii asteapta de la primarul ales fapte, lucrari conturate de la o zi la alta, ce pot schimba infatisarea satelor si aduce un plus de confort in viata fiecaruia. Dar, chiar daca la final de mandat se numara investitiile infaptuite, alegatorii pun in ecuatie si felul in care le-ai ascultat si rezolvat problemele. Votul primit tine cont si de cat de bine ai stiut sa gestionezi timpul, banii si munca tuturor.
Voluntariatul, colac de salvare
In topul primariilor care au derulat cele mai multe activitati fara antrenarea de fonduri banesti se pare ca se situeaza comuna Boghis. Primarul Ida Magdolna a reiterat faptul ca „de la infiintare, din 2005, am dispus de un buget limitat, fiind o primarie mica, motiv pentru care de la inceput am prestat activitati fara bani. Am primit in primul nostru buget 200 milioane de lei vechi care au fost cheltuiti pentru materialele necesare renovarii sediului de primarie, suma care ar fi fost insuficienta daca lumea de aici nu ar fi pus umarul cu mic cu mare sa reparam o cladire care de saizeci de ani zacea deteriorata. Mai apoi, fara de bani lucram si la investitii aflate in derulare (reabilitarea caminului cultural, renovarea gradinitei, finisarea anexei gospodaresti de la primarie, finalizarea capelei mortuare) la care au fost antrenati angajati la Legea 76 si voluntari. La toate lucrarile de igienizare a localitatilor ori a Vaii Barcaului, sau la extinderea retelei de apa participa locuitorii nostri, care de altfel si-au oferit serviciile si la organizarea zilelor comunei, la care au contribuit si cu munca fizica si cu bani. Nu in cele din urma, ar fi de mentionat in aceasta categorie, gestul unor semeni de-ai nostri care ingrijesc si duc mancare calda in weekend si in sarbatori la 12 familii de varstnici”.