Cat de naturale sunt legumele puse pe piață in Sălaj
Oficiul Fitosanitar Sălaj nu a găsit până acum pesticide peste limita admisă în produse. Asta înseamnă că legumele nu sunt „otrăvite”, dar nu înseamnă și că mănânci sută la sută natural
E vremea legumelor și a fructelor. Supermarketurile și piețele agroalimentare gem de roadele verii. Dar cât de sănătoase și de gustoase sunt aceste roade pe care ni le-a dăruit natura și din care producătorii încearcă să scoată maximum?!
Autoritățile testează periodic legumele și fructele din supermarketuri și din piețe pentru a depista reziduuri de pesticide peste limitele admise. Oficiul Fitosanitar Sălaj are un program de monitorizare a reziduurilor de pesticide pentru legume și fructe atât din import, cât și autohtone.
„Este un program național, spune Viorel Iștoan, coordonatorul oficiului, ridicăm periodic probe pe care le trimitem la laboratoare specializate din țară. Noi, cei din Sălaj, trimitem probele la Târgu Mureș. Avem un plan de recoltare. În trimestrul doi am recoltat probe de la salată, ceapă verde, ridichi. În acest trimestru am fost planificați pentru prelevare de probe la fasole verde, pepene gaben și pepene roșu, piersici și vișine. Analizele efectuate pe trimestul doi nu au scos în evidență reziduuri de pesticide peste limitele admise. Pentru acest trimestru, recoltarea de probe se află în desfășurare”, ne spune Iștoan.
Roșiile țuguiate sunt coapte forțat
Deși roșiile și morcovii nu se află în programul de control al Oficiului Fitosanitar Sălaj, l-am rugat pe Viorel Iștoan să ne spună părerile sale de specialist despre aceste produse. Asta în contextul în care produsele românești, în speță sălăjene, nu au fost depistate cu probleme, iar specialiștii din legumicultură spun că fructele și legumele autohtone se remarcă prin gust, chiar dacă nu sunt așa de aspectuoase. În general, produsele noastre, datorită condițiilor de sol și a părții financiare mai slăbuțe, nu au probleme cu reziduurile, pentru că nu toată lumea își permite o concentrație atât de mare de pesticide. Însă, nici fructele nici legumele nu sunt crescute stop_coloana atât de puternic. Dar au alt gust. Acum apar acele roșii țuguiate. Aceste roșii sunt așa din cauza unei substanțe care se dă pentru coacerea forțată a lor. Atunci apar astfel de deformații din cauza unui adjuvant de coacere. Din această cauză – sunt coapte forțat – roșiile respective nu sunt așa de gustoase ca ale noastre”, a explicat Iștoan.
Legumele din import sunt crescute în condiții artificiale
Am încercat să aflu și părerea unor cultivatori din Sălaj, ingineri, specialiști în legumicultură. În mare, se confirmă ce ne spune și ing. Petrache C., din Lozna, care ne explică faptul că produsele naturale sunt cele care „se strică”.
„Roșiile noastre nu sunt așa de tari și nu rezistă decât 3 – 4 zile. Am vizitat ferme legumicole din Austria și Germania și am văzut că la roșiile din străinătate se lucrează genetic, ca să fie mai tari, să poată resizta două sau trei săptămâni. Dacă faci o secțiune printr-o roșie se observă că are o porțiune verde, un alt semn de coacere forțată. Roșiile din import au și o pieliță mai tare, pulpa e mai tare. Ale noastre sunt mai moi. La noi legumele sunt crescute pe pământ, dar în altă parte sunt pe cultură de vată minerală, unde cu ajutorul calculatorului se dozează componentele chimice care le hrănesc și cresc. De aceea au acel gust. De exemplu, morcovii curați din supermarketuri nu sunt din pământ, sunt din cultură hidroponică, iar lumea începe să-i ocolească. De fapt, nici nu au gustul sau savoarea unui morcov românesc”, a concluzionat inginerul sălăjean.
Și, într-adevăr, mare parte dintre sălăjeni încep să evite produsele din import, tocmai din lipsa gustului, și preferă produsele românești, chiar dacă nu arată la fel de bine și nu sunt la fel de rezistente.
