La fiecare vizita la doctor vom plati pentru serviciile medicale primite. Contravaloarea sumelor platite va fi consemnata in tichetele de sanatate
De la 1 septembrie, pentru o consultatie la medicul specialist din ambulatoriu (policlinica) nu va fi suficienta o simpla trimitere la medicul de familie, ci vom fi nevoiti sa si platim o suma – in acest caz 10 lei – din buzunar. Nici consultatia la medicul de familie nu va fi gratis, cum, de altfel, nu va fi nici un serviciu medical din Romania. Modificarea face parte din proiectul Ministerului Sanatatii de reformare a sistemului sanitar si poarta denumirea generica de Tichet pentru Sanatate.
Potrivit informatiilor de pe site-ul oficial al ministerului, cea mai ieftina consultatie in acest sistem de coplata a serviciilor medicale este cea la medicul de familie, care costa doar cinci lei. Daca medicul de familie face, insa, dupa orele de program, o vizita la domiciliul pacientului, suma de platit se tripleaza, ajungand la 15 lei. Dupa acelasi „model”, o vizita la medicul specialist costa 10 lei, iar daca acesta vine, dupa program, la domiciliul pacientului, trebuie platit 20 de lei. Consultatiile la unitatile de primire a urgentelor se taxeaza cu 20 de lei, daca pacientul nu prezinta o urgenta medicala reala, iar o cura de tratament de recuperare in ambulatoriu va costa 50 de lei (maximum zece zile, cu maximum patru proceduri pe zi). Coplatita va fi si consultatia la domiciliu a medicului de pe ambulanta (25 de lei), dar asta numai daca se constata ca pacientul nu reprezinta o urgenta sau daca acesta nu este transportat pentru a fi internat in spital.
Nici macar internarile in spitalele de stat nu vor mai fi gratuite, pacientul trebuind sa achite 10 lei pentru internarile de o zi si 50 de lei pentru internarile mai lungi de doua zile.
Coplata intervine si la analize. Pe langa banii decontati de casa de asigurari pe baza de trimitere, fiecare analiza medicala va scoate din buzunarul pacientilor cate un leu. Pentru o investigatie Rx (radiografie) va trebui platit 5 lei, iar pentru investigatiile de inalta precizie, precum CT, RMN, angiografie sau scintigrafie, sumele de plata vor varia intre 25 si 200 de lei.
Gratuitate pentru copii si varstnici
Partea buna, daca poate fi numita asa, este ca pacientii mai bolnaviciosi nu vor trebuie sa-si vanda casa ori sa-si astepte moartea din cauza acestui sistem de coplata. Si asta pentru ca exista o limita maxima anuala de 600 de lei, peste care nu se mai plateste nimic. Mai exact, in momentul in care suma tichetelor de sanatate (pe care pacientul le primeste de la spital conform platii efectuate) atinge 600 de lei, din acel moment nu se mai plateste in anul respectiv nici o suma pentru tichetele de sanatate. In plus, copiii si varstnicii nu platesc deloc pentru tichetele de sanatate.