decembrie 5, 2025

Apicultorii sălăjeni au reuşit să obţină producţii bunicele de miere şi de polen

imagine-articol0_45858

An bun pentru apicultorii sălăjeni. Producţia de polen şi cea de miere a fost bună anul acesta, după 3 – 4 ani în care stupinele nu au produs aproape nimic şi crescătorii au trebuit să cheltuie cu hrănirea lor. A fost un an bun cu o inflorescenţă bogată şi nectar din plin la rapiţă, salcâm şi tei, principalele surse de colectare ale albinelor. „S-a recoltat 5 până la 10 kilograme de miere pe familie la salcâm, în medie. Dacă familia de albine e bună, are rame multe, se obţine 10 kilograme de familie la un cules. Putea fi şi mai bine, dar au fost câteva zile de ploi şi frig”, spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din Sălaj, Gheorghe Ursente. 

La nivelul judeţului Sălaj sunt în jur de 600 de apicultori membri în ACA. Mare parte dintre ei practică pastorala, adică se deplasează cu stupii în zonele în care sunt păduri de salcâm, de tei, la câmpuri de rapiţă sau floarea soarelui, la munte, de unde se obţine mierea de mană etc. Parte din apicultorii sălăjenii sunt în prezent plecaţi cu stupii de albine în zona de sud a ţării sau în Dobrogea la tei, ori la munte, spune Gheorghe Ursente.
Primul cules important din acest an a fost la rapiţă, apoi la sâlcâm şi acum la tei. Urmează culesul la floarea soarelui şi la toamnă se obţine miere polifloră. stop_coloana

Mierea de calitate din Sălaj o consumă cei din Uniunea Europeană, care trimit înapoi în supermarketuri produse industrializate

Sălajul este unul dintre cei mai mari producători de miere. Mare parte din mierea obţinută de apicultorii sălăjeni este vândută en-gros la procesatori. Aceştia din urmă îi verifică puritatea şi calitatea, apoi o îmbuteliază pentru export, în Uniunea Europeană, sau pentru distribuitori din ţară. Germanii sunt mari amatori de miere românească, apreciată pentru că se obţine din zone puţin poluate şi este miere pură, 100 la sută naturală. ACA Sălaj, prin magazinul Apicola, achiziţionează miere en-gros la un preţ mediu de 19 lei pe kilogram pentru mierea de salcâm.
Din nefericire, pe piaţă, în marile magazine de la noi, găsim miere de proastă calitate. Unii producători estimează că mierea de la noi ajunge la străini, care o prelucrează, o „lungesc” cu tot felul de adaosuri sintetice, o ambalează frumos şi o revând, în cantităţi mari, supermarket-urilor.