Sunt oameni care trec criza cu un ajutor de somaj de peste 2.000 de lei acordat pe o perioada de 15 luni, in conditiile in care mii de disponibilizati supravietuiesc cu 450 lei pe luna
Conditia de somer poate fi cateodata una de invidiat daca luam in calcul ca sunt salajeni care stau acasa si primesc o indemnizatie pentru care multi muncesc luni intregi. Cea mai mare indemnizatie de somaj la nivelul judetului Salaj este de 2.036 de lei. Directorul coordonator al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Romeo Sarca, a spus ca acest somer de lux „provine din mediul privat, din domeniul fabricarii anvelopelor si este de profesie inginer mecanic. Dupa mai bine de 20 de ani de munca, a intrat in plata indemnizatiei de somaj in data de 29 iunie 2009, dupa ce societatea la care lucra a facut reduceri de personal si va beneficia de indemnizatie timp de 15 luni”. Astfel, dupa ce a pierdut un salariu de circa 15.800 de lei, salajeanul primeste acum in fiecare luna putin peste 2.000 de lei, de la stat.
Pe locul al doilea in randul somerilor de lux se situeaza un fost director economic, cu un ajutor de somaj de 1.942 de lei. Acesta a devenit somer in 19 decembrie 2008, castigandu-si pana la acea data salariul in domeniul constructiilor metalice.
Tot un fost director comercial din mediul privat, mai precis din domeniul constructiilor, ocupa pozitia a treia cu o indemnizatie de 1.581 de lei. De profesie este inginer metalurgic, insa criza i-a adus pierderea locului de munca si „incoronarea” lui ca somer la mijlocul lunii martie 2009.
Cei trei salajeni au cele mai mari indemnizatii de somaj, insa mai sunt trei care primesc de la AJOFM Salaj sume cuprinse intre 1.000 si 1.500 de lei. Sunt si persoane care au indemnizatii echivalente cu salariile multora care inca se afla in campul muncii, ori chiar mai mari. „30 de someri beneficiaza de ajutoare de somaj cuprinse intre 700 si 1.000 de lei”, a mai adaugat Sarca.
Cea mai mica indemnizatie de somaj acordata este de 450 de lei, titularii acesteia fiind muncitori necalificati cu o vechime in munca de la 12 luni la 3 ani. In prezent numarul total al somerilor inregistrati la sfarsitul lunii iulie este de 8.924 de persoane, din care 3.769 sunt femei, 5.214 beneficiaza de indemnizatie, iar 8.449 dintre ei provin din sectorul privat. De aici rezulta ca 5.178 de someri salajeni primesc indemnizatii cuprinse intre 450 si 700 de lei, reprezentand un procent de 99,3 la suta din totalul celor indemnizati.
„Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma neimpozabila lunara reprezentand 75 la suta din salariul minim brut pe economie. La aceasta se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, un procent calculat din media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, in functie de vechimea in munca”, a declarat Romeo Sarca. Pentru o persoana cu o vechime in munca de cel putin trei ani se adauga un procent de 3 la suta din media veniturilor, 5 la suta primesc cei cu o vechime de cel putin cinci ani, 7 la suta pentru minim zece ani, iar 10 la suta cei care au cotizat cel putin 20 de ani.
Pe durata acordarii indemnizatiei, somerul are obligatia ca saptamanal sa consulte oferta de locuri de munca vacante in vederea angajarii. Daca agentia ii gaseste un post pe masura pregatirii sale profesionale iar somerul il refuza, potrivit legii isi pierde indemnizatia de somaj.
Someri de lux in Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...