Casa Județeană de Pensii, prin purtătorul său de cuvânt, Mircea Pop, promitea că vor fi revizuite toate dosarele de pensionare întocmite pe vremea când medicul expert Sorin Mircea Pașca lua din greu mită. Procurorii l-au prins cu 199 de cazuri într-o lună. A fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare și au trecut doar câteva zile de când medicul șpăgar a luat calea penitenciarului. Întrebarea care se pune obligatoriu este câte dosare de handicap a măsluit și a dat peste cap medicul, dacă în 21 de zile lucrătoare a luat mită de 199 de ori? Adică de zece ori pe zi. Poate cineva să repare tot răul făcut? Medicul Pașca nu numai că pensiona pe caz de boală, ci și tăia pensii, sau grade de handicap, celor care dintr-un motiv sau altul nu puteau să-l șpăguiască.

Dezvăluiri dureroase din cabinetul medicului șpăgar

Maria Mureșan din Zalău suferă din anul 1983 de o boală rară, Miastenia Gravis, care îi creează tuburări de mers, afecțiuni musculare, oculare, probleme cu înghițitul. După mai multe încercări de recuperare nereușite, în anul 2000 femeia se prezintă la Comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap și este încadrată în gradul II de handicap (deficiență funcțională accentuată), în baza Certificatului de handicap nr.788/30.05.2000, valabil un an de zile. Maria Mureșan s-a prezentat an de an la comisie. Boala însă a evoluat. în anul 2007, în baza actelor prezentate, Comsia de evaluare a peroanelor cu handicap o încadrează în gradul I cu handicap grav, fără asistent personal, cu revizuire la un an. Președintele comisiei era dr. Podar Silvia Florina, medic specialist expertiză medicală.

Așa a vrut el și nimic mai mult

în anul 2008, Maria Mureșan se prezintă la Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Fiind în concediu de maternitate medicul Podar Silvia Florina, președinte al comisiei a fost Sorin Mircea Pașca. Femeia n-a știut cum curg apele pe la comisie de când președinte este Sorin Mircea Pașca și nu i-a băgat în buzunar nici măcar de o halbă de bere. Dar nici certificat cu gradul I de handicap n-a văzut. Prin Certificatul de încadrare în grad de handicap nr. 4202/788/4221 din 26 noiembrie 2008, Maria Mureșan este trecută de Pașca în gradul II de invaliditate, cu deficiență funcțională accentuată, valabil un an de zile. “L-am întrebat, domnule doctor, de ce m-ați trecut în gradul II de invaliditate, că boala mea se agravează pe zi ce trece. Am ajuns să iau 10 pastile pe zi față de trei câte luam la început. Nervos că l-am deranjat, doctorul mi-a răspuns <<Așa am vrut eu!>> și m-a dat afară din cabinet”, ne spune femeia.
în anii 2009, 2010 am fost încadrată tot în gradul II de handicap. Între timp s-a întors la serviciu d-na dr. Podar Florina. I-am spus ce am pățit, iar dumneaei mi-a zis că nu poate face nimic, că Pașca e șeful. Totuși mi-a trecut pe certificat “permanent”, dar cu gradul II. stop_coloana

Ministrul Sănătății se miră și promite

Maria Mureșan s-a adresat în anii următori Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Parlamentului, altor foruri care a crezut femeia că i-ar putea face dreptate. Toate i-au răspuns la modul general, nimic concret. în toamna anului trecut, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, s-a aflat la Zalău. Maria Mureșan a reușit să se apropie de el și să-i spună necazul ei. Bănicioiu, în vădită grabă, a întrebat cine-i acest Pașca și a promis că problema se va rezolva. Dar, apă de ploaie. Maria Mureșan, în disperare de cauză, s-a adresat și senatorului de Sălaj, Gheorghe Pop. Acesta a expus cazul printr-o interpelare Rovanei Plumb, ministrul Muncii. Un răspuns mai evaziv nici că se putea. Totuși, la sfârșit Ministerul Muncii îi răspunde lui Pop: “în situația în care starea de sănătate a doamnei Maria Mureșan s-a agravat are posibilitatea de a solicita o reevaluare a statusului funcțional, respectiv a încadrării în grad de handicap”.

Și-a recăpătat drepturile abia după opt ani, când medicul Pașca a fost tras pe linie moartă

Bolnavă, abia putându-se deplasa, Maria Mureșan bate la ușile medicilor de specialitate, stă la cozi pentru a i se reconfirma că suferă de boala rară Mistenia Gravis. După ce obține actele se prezintă la Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Cum Mircea Sorin Pașca era tras pe linie moartă, comisia al cărui președinte a fost dr. Podar Silvia Florina a apreciat just situația și prin Certificatul de încadrare în grad de handicap nr.28894/27.04.2015 a încadrat-o pe Maria Mureșan în grad I de handicap permanent, cu deficiență funcțională gravă. Asta după opt ani de necaz pentru Maria Mureșan.

Ciungi și ologi chemați la “revizuire”

Povestea Mariei Mureșan nu este singulară. Femeia a pierdut timp de opt ani indemnizația pentru gradul I de invaliditae. Cum medicul Pașca se află la… gherlă, e puțin probabil că femeia își va recupera vreodată banii. Interesant este că același medic Sorin Mircea Pașca îi chema la revizuire și pe cei fără o mână sau fără picioare. El știa de ce. Nu c-ar fi vrut șpagă, dar își aducea aminte de versurile lui Jebeleanu din Surâsul Hiroșimei, când pescarul rămas fără picioare visa că “Din genunchi cresc trandafiri și foi/ Și-i înfloresc genunchii amândoi”.