Camera Deputaţilor a respins ieri cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta. Deputatul Iuliu Nosa, prezent la votul din plen, ne-a declarat că au fost prezenţi în sală 351 de deputaţi, dintre care 231 au votat pentru respingerea solicitării venite din partea procurorului şi 120 pentru încuviiţarea solicitării. Votul a fost secret, cu bile.
“Asta înseamnă că se respinge referatul întocmit de procurorii DNA care au solicitat începerea urmăririi penale în cazul premierului Victor Ponta pentru conflict de interese, pe perioada cât era prim-ministru”, a explicat deputatul sălăjean. Victor Ponta a fost în conflict de interese deoarece, în calitate de premier, l-a numit pe Dan Şova ministru de trei ori, spun procurorii, după ce a primit anterior foloase băneşti de la Dan Şova.
Procurorii DNA au solicitat cercetarea lui Ponta Victor-Viorel sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale), fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru.
“În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Şova Dan-Coman, în luna august 2012 în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012 în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014 ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aproximativ 250.000 lei) şi dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism”, arată procurorii.
Urmărirea penală a premierului Ponta continuă pentru fapte asimilate corupţiei
Deputatul sălăjean Iuliu Nosa ne-a lămurit că urmărirea penală poate continua pentru faptele de care este suspectat premierul Victor Ponta în dosarul Dan Şova, când era doar avocat şi nu deţinea o funcţie publică.
Este vorba despre cele 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, în perioada 2007 – 2008, perioadă în care Victor Ponta era avocat şi lucra cu convenţie pentru societatea “Şova şi Asociaţii”, la un contract de asistenţă juridică cu complexele energetice Turceni şi Rovinari. Procurorii spun că Ponta a beneficiat, fără a presta servicii în fapt, de suma de 181.000 de lei şi de un autoturism în valoare 79.000 de lei. Din suma primită, Ponta şi-a achiziţionat două apartamente de lux, spun procurorii.
“Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA Şova şi Asociaţii reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat Ponta Victor-Viorel reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA Şova şi Asociaţii în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aproximativ. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, se arată în comunicatul DNA.13 deputaţi din afara PNL au votat pentru urmărirea penală. stop_coloana
Votul în cazul cererii DNA cu privire Victor Ponta a fost secret, cu bile. Singurii care au votat la vedere au fost deputaţii PNL. Doar că sunt 112 deputaţi PNL în Camera Deputaţilor, dintre care 5 au lipsit, iar voturi pentru încuviinţarea urmăririi penale a premierului au fost 120 în total. Rezultă că 13 deputaţi de altă culoare au votat împotriva lui Ponta. Dacă generalul Gabriel Oprea este de neclintit în decizia lui de a rămâne fidel alianţei cu PSD, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat înainte de vot că formaţiunea pe care o reprezintă va vota pentru o justiţie independentă. “Am fost şi vom fi pentru o justiţie echilibrată şi independentă, şi nu pentru jocuri politice când e vorba de justiţie. Vom vota pentru o astfel de justiţie. Orice este posibil, nu o să mă uit în mâna fiecărui deputat. Sunt convins, colegii mei vor vota pentru o justiţie independentă, echilibrată şi eficientă”, a precizat, potrivit Agerpres, Kelemen Hunor, înaintea votului la Palatul Parlamentului.
Deputatul sălăjean PNL Lucian Bode a fost rezervat în a presupune de unde a venit diferenţa de voturi şi spune că lucrurile se vor clarifica la votul moţiunii de cenzură. “Toţi deputaţii PNL au votat la vedere, în favoarea solicitării Parchetului privind începerea urmăririi penale în cazul Victor Viorel Ponta. Lucrurile se vor clarifica, se vor limpezi vineri la votul pe moţiunea de cenzură!”, ne-a declarat Lucian Bode.
PNL Sălaj aseamănă acţiunile premierului Ponta cu mineriadele lui Iliescu şi dictatura lui Ceauşescu
“Ponta a făcut cel mai periculos copy/paste. Acum 25 de ani, Iliescu le-a mulţumit minerilor că au călcat în picioare tânăra democraţie. Acum, Ponta (urmărit penal şi acuzat de corupţie) le mulţumeşte celor care calcă în picioare Justiţia. Să nu uităm că sâmbătă se împlinesc exact 25 de ani de la mineriada din 13 – 15 iunie! PNL nu mai recunoaşte legitimitatea şi autoritatea lui Ponta, un premier urmărit penal, acuzat de corupţie, şi va boicota acţiunile politice ale acestuia. După ce a suprimat dreptul de vot în Diaspora şi în ţară, Ponta vrea să suprime şi dreptul la libera exprimare, ameninţând cu dosare penale pe cei care ar intenţiona să ceară în stradă demisia/demiterea sa. Victor Ponta vrea să suprime opoziţia, dar şi vocea străzii, asemenea lui Ceauşescu. Trebuie menţionat şi faptul că, pentru acuzaţiile de complicitate la evaziune şi spălare de bani cercetarea penală merge înainte, fără avizul Camerei. Cum va face Victor Ponta pe premierul când DNA îi va interzice să părăsească ţara? Singura stavilă împotriva corupţiei este Justiţia, cea care într-o democraţie poate condamna furtul. Dar PSD şi aliaţii lor luptă tocmai pentru legalizarea furtului şi corupţiei. Tocmai de aceea, facem apel la parlamentari pentru a forma o nouă majoritate parlamentară, în jurul PNL, pentru că Victor Ponta este toxic pentru România. Cei care susţin moţiunea de cenzură a PNL vor susţine dreptul la vot al cetăţenilor români din ţară şi din străinătate. Cei care vor vota împotriva moţiunii vor fi complici cu Guvernul Ponta în încălcarea drepturilor fundamentale”, a transmis în numele PNL Sălaj purtătorul de cuvânt Paul Maghiu.