Social democraţii fac scut în jurul premierului Victor Ponta, urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru 19 infracţiuni. 17 acuzaţii sunt de fals în înscrisuri sub semnătură privată, plus o infracţiune de complicitate la evaziune fiscală sub formă continuată şi una de spălarea banilor în dosarul Dan Şova, legate de contractele de asistenţă juridică cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut vineri demisia premierului, la câteva ore după apariţia comunicatului DNA privind urmărirea penală a lui Victor Ponta.
Ieri după amiază avut loc audierea premierului în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, iar astăzi se aşteaptă un vot în plenul Camerei cu privire la solicitarea pentru urmărirea penală a premierului.
Organizaţia PSD Sălaj a transmis printr-un comunicat că susţine rămânerea în funcţie a premierului Ponta, pentru continuarea proiectelor începute de Guvern.
“Considerăm că ceea ce s-a realizat bun pentru oameni trebuie continuat şi finalizat, iar Premierul are sprijinul şi sustinerea noastră pentru acest lucru!”. Preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, susţine că Parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă Victor Ponta poate sau nu continua politicile guvernului actual, angajate în faţa cetăţenilor.
“Situaţia trebuie tratată cu înţelepciune: este necesară stabilitatea politică şi instituţională pentru ca cetăţenii şi ţara să beneficieze de pe urma măsurilor economice şi sociale luate de Guvern. România este un stat democratic! Parlamentul este suveran şi dă legitimitate Guvernului şi Primului ministru”, a declarat Marc.

Primul ministru este acuzat că a încasat prin fals de la firma senatorului Dan Şova bani pentru două apartamente de lux

Victor Ponta este primul premier al României pus sub urmărire penală. Victor Ponta este cercetat de procurori pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Este vorba despre 17 facturi achitate în perioada 2007 – 2008 fără să fi prestat activităţile din contract, pe baza cărora Ponta ar fi încasat peste 181.000 de lei. Ponta ar fi folosit o parte din sumele obţinute de la SCA “Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Ponta ar fi primit cu titlu gratuit autoturism marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. Autotu- rismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA “Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel, potrivit procurorilor DNA.  stop_coloana

Parlamentarii PNL spun că vor vota la vedere în favoarea solicitării justiţiei

Parlamentarii opoziţiei au anunţat deja că vor vota la vedere în favoarea solicitării pentru urmărirea penală a primului ministru. “Victor Ponta trebuie să demisioneze imediat. Demisia lui Ponta e obligatorie. Acuzaţiile împotriva sa sunt incompatibile cu funcţia de prim-ministru. Orice întârziere este de natură să pună România într-o postură ingrată în relaţia cu partenerii internaţionali. Rămânerea lui Ponta în funcţie îndepărtează România de UE, de valorile democratice europene şi afectează procesul de recuperare a decalajelor. Prin faptul că se cramponează de funcţie, Ponta aruncă România într-o criză politică gravă, cu consecinţe dificil de estimat în acest moment. Ponta nu mai este un interlocutor pentru partenerii externi. Acuzaţiile sunt de o maximă gravitate şi afectează grav credibilitatea internă şi externă a Guvernului. Facem apel la Victor Ponta să respecte funcţia şi instituţiile statului român şi să demisione-ze pentru a evita intrarea într-o criză politică. Ponta şi PSD vor trebui să-şi asume responsabilitatea pentru criza politică. Demnitatea publică nu se poate negocia. Ponta acţionează potrivit sloganului Sfidare până la capăt! Ne aflăm în faţa celei mai grave crize politice după 1989! Subiectul crizei politice este dat de pierderea credibilităţii şi legitimităţii unui premier pus sub acuzare în exerciţiul mandatului. Ponta trebuie să plece pentru că ţine România pe loc, o decredibilizează şi vulnerabilizează”, este de părere deputatul Lucian Bode, co-preşedinte PNL Sălaj.

Parlamentul este chemat azi să decidă cazul lui Ponta

Premierul Victor Ponta a refuzat să-şi dea demisia şi susţine că Parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă va fi sau nu cercetat. Având în vedere că în cazul Dan Şova parlamentarii s-au opus de două ori reţinerii acestuia, premierul se aşteaptă ca majoritatea săi fie favorabilă. Parlamentul şi parlamentarii ar trebui să fie reprezentanţi ai dorinţelor populaţiei, ori, după ultimele incidente referitoare la cazuri similare, nu putem decât să constatăm că parlamentarii reprezintă în plen interese politice. Nu putem estima câţi dintre parlamentari au mers în colegiul pe care-l reprezintă pentru a sonda opinia cetăţenilor în astfel de cazuri. Să spună cetăţenii dacă e bine sau nu ca un premier, ori preşedinte, ori altcineva cu dosar penal să continue să ocupe acea funcţie. Parlamentarii se consideră de multe ori “suverani” şi în aplicarea actului de justiţie prin faptul că sunt selectivi în a da curs unor cereri de urmărire penală sau de arestare preventivă.