Fabrica de conductori emailați de cupru din Zalău a intrat în faliment odată cu SC Cuprom SA, societatea mamă care deține fabrica. Magistrații Tribunalului București au decis să admită cererea creditorilor societăți, BCR și Bancpost, care solicitau de mai mulți ani intrarea în faliment. Asta în timp ce un alt creditor din Cipru, Alabastra Mining, a cerut salvarea fabricii printr-o nouă organizare judiciară.
Compania de Cablu Electric Laminat a fost fondată în anul 1972 la Zalău cu activitate de producere a conductorilor emailați din cupru. Era cea mai mare fabrică de profil din țară și una dintre cele mai mari din Europa. Aici și-au găsit un loc de muncă aproximativ 2.300 de sălăjeni. Aici se fabrica sârmă de cupru cu dimensiuni de grosime cuprinse între 0,1 mm și 2 mm. Cele mai multe unități de bobinat motoare electrice din țară se aprovizionau de aici cu sârmă din cupru. La nivel de județ, Elcond era a doua unitate industrială, după “Armătura”, care înghițea mare parte din forța de muncă a Sălajului. Ștefan Lascu, fost magazioner la Fabrica de conductori emailați din Zalău, își amintește că “veneau mașinile după marfă din toată țara și stăteau câteva zile până să fie încărcate, pentru că era cererea foarte mare”.
Fabrica a finanțat echipa de volei Elcond, care a devenit, în acea vreme, triplă campionă națională.
Istoria declinului
În anul 1990, fabrica din Zalău a fost transformată într-o companie pe acțiuni. Cam de aici începe să se clatine istoria celei mai mari fabrici de conductori de cupru din România. În urmă cu câțiva ani, un grup de foști angajați ai Elcond/Cuprom, acționari minoritari, declarau pentru un ziar central că fiecare dintre proprietarii care s-au perindat pe la Elcond/Cuprom de la privatizarea sa de către Fondul Proprietății de Stat “a bătut câte un cui în sicriul fabricii”. Declinul propriu-zis a început cu indienii de la Allied Deals, o firmă din Marea Britanie ce a cumpărat 51 din acțiunile fabricii. În 2002, firma engleză a început să aibă probleme financiare. Pe fir a intrat un lichidator din Olanda care a vândut Elcondul unei asocieri de firme cu sediul în Cipru. Noii proprietari au ales o firmă din București pentru a le administra afacerile stop_coloana din România, adică fabrica din Zalău și uzina “Pheonix” din Baia Mare. Prin “inginerii” economice, Elcondul a ajuns să fie vândut noului Cuprom înființat la București, în contul unei datorii despre care acționarii spun că nu a existat niciodată. În tot acest timp, peste 90 la sută dintre angajații societății au fost disponibilizați, iar secțiile închise una după alta.
Intrarea în faliment și dizolvarea societății
Creditorii și-au intrat în rol. Între timp, soluționarea cererii creditorilor privind falimentul societății a suferit mai multe amânări, inclusiv prin arestarea și ulterior condamnarea la închisoare cu executare a judecătorului de caz, Mircea Moldovan. Magistrații s-au pronunțat, totuși, în 20 mai 2015, dispunând “Intrarea în faliment prin procedura generală a debitorului SC Cuprom SA. În temeiul Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenței ridică dreptul de administrare al debitorului și dispune dizolvarea societății debitoare”.
“O chestiune tipic românească”
Între timp, Fabrica din Zalău în care mai lucrau 70 de angajați a fost deja trasă pe linie moartă. Zice-se că “preventiv”. “Nu mai funcționăm de o lună și mai bine, de la Paști. Nu știu de ce, mai ales că de un an și jumătate suntem pe profit. Este probabil o chestiune tipic românească”, spune Ștefan Boroș, liderul sindicaliștilor din Cuprom. Decizia închiderii le-a fost transmisă angajaților după Paști. De atunci, aceștia stau acasă cu 70 la sută din salariu. “Încă nu am semnat disponibilizarea. Din acel moment vom avea un preaviz de 15 zile. Nu știm când se va întâmpla asta”, spune Boroș.
Deocamdată, magistrații au stabilit termenele pentru pentru efectuarea primilor pași necesari procedurii de intrare în faliment. Lichidator judiciar a fost numit, provizoriu, BDO Restructuring SPRL. Adică actualul lichidator.