Curțile liceelor salajene s-au umplut de emoții și lacrimi la sfârșitul saptamânii trecute. Joi și vineri, 28 și 29 mai, elevii de-a XII-a au spus adio anilor de liceu. 

Cei 200 de absolvenții de la Liceul Pedagogic “Gheorghe Șincai” au fost joi cu se-renada. Pe lânga celebrul Gaudeamus, fiecare clasa și-a ales o melodie cunoscuta și au adaptat-o la momentul absolvirii. Clasa a XII-a A a cântat melodia “Și ce daca” a Direcției 5, refrazata pentru a scoate în evidența ce a fost bun și mai puțin bun în cei patru ani petrecuți în liceu. Clasa a XII-a B a refrazat melodia “Ani de liceu”. Clasa a XII-a C, singura clasa cu profil științe sociale din județul Salaj, a interpretat piesa “Am doar 18 ani” a formației Vama. Clasele cu predare în limba maghiara au avut un repertoriu propriu de cântece în limba materna, iar clasa a XII-a F, de engleza intensiv, au interpretat “Eye of the tiger” a legendarei formații rock Survivor.

Radu Capîlnașiu a fost la CNS

Dupa prezentarea fiecarei clase de absolvenți și a diriginților lor, în curțile liceelor au început discursurile oficialitaților salajene, care i-au felicitat pe tinerii absolvenți. La Liceul Pedagogic “Gheorghe Șincai” nu a fost prezent niciun oficial de rang înalt. S-au dus în schimb la Colegiul Național Silvania atât primarul Zalaului, Radu Capîlnașiu, cât și viceprimarul cu funcția menținuta în salile de judecata, Daniela Coța.
Fiecare clasa de absolvenți a avut o culoare în care și-a facut uniformele pentru festivitate. în ton cu tradiția salajeana, și-au ales câte o culoare pentru baloanele festive, carora le-au dat drumul la finalul ceremoniilor și care s-au înalțat spre nori odata cu visele și speranțele absolvenților. Parinți fericiți, parinți plânși, prieteni cu flori, vin și ciocolata au umplut curțile liceelor.

Bac-ul vine cu pași grabiți

Bacalaureatul se apropie cu pași grabiți și le da fiori reci absolvenților. Sesiunea iunie – iulie de Bacalaureat a început luni, 25 mai, când candidatii s-au înscris la exa-mene. Saptamâna aceasta elevii vor avea liber, dupa care, în perioada 8 – 10 iunie, are loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna. Elevii de la sectia româna vor avea libere zilele de 10, 11 si 12 iunie, când elevii de la sectiile de limba materna (maghiara si germana) vor da competentele lingvistice. Între 15 si 19 iunie sunt programate sa se desfasoare eva-luarea competentelor digitale, iar între 22 si 26 iunie sunt programate evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala, la alegere franceza sau engleza. stop_coloana
Examenele scrise încep pe 29 iunie, când candidatii vor sustine proba obligatorie la limba si literatura româna. Pe 30 iunie se va desfasura proba la limba si literatura materna, iar pe 1 iulie se va desfasura proba obligatorie a profilului, matematica sau istorie. Pe 3 iulie va avea loc proba la alegere a profilului si specializarii (biologie, fizica, chimie, sociologie, psihologie, logica, filosofie sau economie). Rezultatele se vor afisa luni 6 iulie pâna la ora 12.00. De la ora 12.00 pâna la ora 16.00 se pot depune constestatii, iar rezultatele finale se vor afisa pe data de 10 iulie.

Peste 1.000 de lei a platit fiecare absolvent ca sa “scape” de liceu

Terminarea liceului aduce cu sine și costuri suplimentare. Absolvirea clasei a XII-a l-a costat pe fiecare absolvent cel puțin 1.000 de lei. Cei mai mulți bani au fost scoși din buzunar pentru albumele foto pe care elevii și le-au facut ca sa le ramâna amintire. Un album simplu, fara “artificii grafice”, a costat în medie 300 de lei, daca punem în clacul și realizarea pozelor de diploma și a albumului di-rigintelui. Alți cel puțin 200 de lei au fost scoși din buzunar de parinți pentru so-nete. Alți 100 de lei s-au dus pe flori și cadouri oferite profesorilor. A urmat apoi pregatirea momentului festiv. Pentru banchet, fiecare elev a scos din buzunar cel puțin 200 de lei, pentru meniul propriu și pentru meniul profesorilor. Au fost și absolvenți cu dare de mâna, precum cei de la CNS, care au scos din bu-zunar peste 300 de lei pentru un banchet de calitate. Și ca totul sa fie în bune condiții, alți peste 200 de lei au fost scoși din buzunar pentru ținuta de la festivitate. Așa, au avut toți pa-pion sau cravata în aceeași culoare, rochițe, pantaloni și sacouri “asortate”. Multe familii “au sarit” de 1.000 de lei cu absolvirea.
Și cei care vor termina anul viitor liceul au scos ceva bani din buzunar sa împodobeasca salile de clasa ale absolvenților. Baloane, confeti, creta colorata etc le-au fost necesare elevilor de a XI-a pentru a împodobi clasele absolvenților. Au adunat câte 100 de lei, cu gândul ca la anul vor fi ei absolvenți și alții le vor împodobi clasa.