Activitatea traficanților de droguri este perpetua la Zalau. Abia a început judecata celor din gruparea destructurata în toamna, ca DIICOT a dat buzna din nou în oraș, saptamâna trecuta, pe urmele unei noi grupari. 

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea și Biroul Teritorial Neamț, împreuna cu ofițeri de poliție judiciara din cadrul serviciilor de combatere a criminalitații organizate Vâlcea, Neamț, Bacau, Oradea, Cluj Napoca, Suceava, Vrancea, Maramureș și IPJ Neamț au efectuat saptamâna trecuta 37 de percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Bihor, Maramureș, Neamț, Cluj, Bihor și Salaj.
Acțiunile au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în comercializarea de etnobotanice. 41 de persoane au fost ridicate și duse la sediul DIICOT Neamț, iar alte 6 la DIICOT Vâlcea.
DIICOT spune ca grupul infracțional a fost constituit în 2014 și era organizat pe trei paliere. Deocamdata nu s-a facut public numarul celor implicați.
Primul palier a coordonat activitatea de procurare a substanțelor psihoactive din afara României, introducerea acestora în țara, expedierea catre palierul doi al gruparii, care se ocupa cu porționarea și ambalarea acestora și de livrarea prin curierat celor din palierul trei organizațional.

Etnobotanice promovate pe site și livrate prin curier

Produsele erau promovate pe un site, ca sa fie accesibile tinerilor clienți interesați. Fara sa știe ce livreaza, ser-viciile de curierat duceau coletele cu etnobotanice direct la dealeri sau chiar la consumatori.
Cercetarile arata ca, în perioada septembrie 2014 – mai 2015, au fost distribuite la nivel național 5.966 de colete, în va-loare de aproximativ 1.800.000 de lei.
De asemenea, din cercetari a rezultat ca membrii gruparii se aprovizionau saptamânal cu produse etnobotanice pe care le comercializau catre consumatorii de pe raza municipiilor Piatra Neamț și Râmnicu Vâlcea, în principal minori. Din cauza conținutului nociv al acestor produse, un numar foarte mare de consumatori au fost spitalizați sau au primit în-grijiri medicale.
Procurorii DIICOT Vâlcea au identificat doua laboratoare clandestine, primul pentru porționarea și ambalarea fragmentelor vegetale, iar cel de-al doilea pentru tratarea fragmentelor vegetale cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Prada de la percheziții este edificatoare

Cu ocazia perchezițiilor desfașurate simultan de catre procurorii DIICOT la stop_coloana suspecți din județele menționate au fost ridicate aparate electronice (4 laptop-uri, 25 de telefoane mobile, 4 cartele SIM, 4 stick-uri, o tableta, o imprimanta), 29 kg de fragmente vegetale, bani (6.480 de lei, 305 euro), 3 cântare, facturi și înscrisuri, maști pentru gaze, un dispozitiv profesio-nal de taiat, 3 carduri bancare, bilete de tren, ambalaje, un aparat de sigilat folie,15 canistre de câte 5 litri ce au conținut o substanța cu miros înțepator, 8 flacoane a câte un litru, pline cu alcool izopropilic, sigilate, un recipient din plastic cu capacitate de 1.000 de grame cu un praf alb și alte obiecte folosite pentru tratarea materialelor vegetale.
Acțiunea a fost realizata cu sprijinul organelor de poliție specializate în combaterea criminalitații organizate din Oradea, Zalau și Maramureș, Bacau, Suceava, Oradea Cluj și Vrancea, luptatori de acțiuni speciale și jandarmi.

18 traficanți prinși în noiembrie sunt judecați la Tribunalul Salaj

Tribunalul Salaj are pe rol cazul celor 18 traficanti de droguri, membri ai retelei destructurate în noiembrie anul trecut de lucratorii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Salaj, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT.
Acestia sunt acuzati de infractiunea de constituire de grup infractional organizat. Potrivit procurorilor DIICOT Salaj, cei 18 vindeau droguri la circa 80 de consumatori, majoritatea din rândul tinerilor, cu vârste începând chiar de la 11 ani. De la debutul anului 2014, gruparea de crima organizata si-a început activitatea în judetul Salaj, în judetul Maramures si în judetul Cluj. Inculpatii vindeau tinerilor droguri de mare risc, ambalate în plicuri de 0,25 de grame, cu sume cuprinse între 30 si 50 de lei. Pe raza municipiului Zalau, plicul se vindea cu 30 de lei, iar la Jibou si Șimleu Silvaniei cu 50 de lei. Liderii grupului cumparau gramul de drog cu 15 – 20 de lei sub forma de vrac, în cantitati cuprinse între 200 si 400 de grame, de la diferite persoane din Bucuresti si Craiova. Marfa era transportata prin diferite firme de curierat si depozitata la locuintele membrilor grupului infractional organizat. Pentru comunicare se foloseau de internet, pe canale de socializare foarte greu de depistat.