Membru al Uniunii Europene, Romania si-a asumat o serie de responsabilitati privind cresterea standardului de viata in sate si comune, precum si imbunatatirea serviciilor de sanatate, de educatie, a infrastructurii si a retelelor de utilitati. Cel putin teoretic. Dezvoltarea zonei rurale reprezenta scopul unor numeroase programe de dezvoltare guver-namentale. Au trecut deja mai bine de doi ani si jumatate de cand am intrat in UE si daca aruncam o privire in spate ce vedem?
Cand se discuta despre mediul rural, de cele mai multe ori se face referinta la probleme si lipsuri decat la dezvoltare durabila si apropierea nivelului de trai de cel de la orase. Ce sanse de realizare profesionala au tinerii de la sate? Daca parintii nu-si permit sa-i trimita la liceu intr-un oras, atunci vor ramane cu opt clase si vor calca pe urmele celor care le-au dat viata, muncind pamantul. Abia acum au inceput sa rasara cam-pusuri scolare, insa multi copii sunt departe si de acestea si unii parinti ii trimit la scoala cu strangere de inima, deoarece au mentalitati ingradite. Dezvoltarea profesionala e un termen pe care nici nu il pot pronunta bine unii oameni din mediul rural. Daca nu faci scoala, nu ai nici o sansa aici. Profesiile de baza sunt cele de gropar, clopotar, zidar sau vanzator la barul de la colt.
Totodata, inca sunt comune cu mii de locuitori care nu au un doctor de familie la nevoie, in comunitate. Oameni batrani trebuie sa se deplaseze zeci de kilometri pana la un medic pentru un simplu consult. Iar pentru mai mult, unii trebuie sa scoata bani din buzunar daca nu sunt asigurati ai sistemului public.
Tot in secolul XXI mai sunt sate fara minimum de utilitati, fara curent electric, gaz sau apa curenta. Abia acum se fac canalizarile, apa si-a „rezolvat-o” fiecare cum a putut. Proiecte exista, dar se realizeaza mai greu. Bine ca este cablu tv, chiar si internet pe alocuri.
Infrastructura o cunoastem cu totii. De cate ori au sughitat edilii cand autoturismul ajungea, din nou, in service din cauza gropilor?
In concluzie, aceasta „dezvoltare” a mediului rural se concretizeaza inca la un nivel destul de scazut. Ne putem intreba daca nepotii nostri vor ajunge sa vada dez-voltarea promisa de actualii guvernanti.
Partea ”uitata” a Romaniei
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...